/Lupta impotriva produselor contrafacute: intensificarea interventiilor vamale sporeste protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Lupta impotriva produselor contrafacute: intensificarea interventiilor vamale sporeste protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Autorităţile vamale din UE au confiscat în anul 2010 la frontierele externe ale UE peste 103 milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), relevă raportul anual al CE privind asigurarea de către autorităţile vamale din UE a respectării DPI, publicat joi.
Conform raportului, numărul transporturilor oprite în vamă aproape că s-a dublat faţă de anul trecut, crescând de la 43.500 în 2009, la aproape 80.000 în 2010. Raportul CE furnizează date statistice privind tipul, originea şi metoda de transport ale produselor care încalcă DPI oprite la frontierele externe ale UE.


Pentru prima dată, raportul indică şi valoarea bunurilor reţinute, estimată la peste 1 miliard euro. Principalele categorii de articole oprite în vamă au fost – ţigarete (34%), consumabile de birou (9%), alte produse din tutun (8%), etichete şi logouri (8%), îmbrăcăminte (7%) şi jucării (7%).
Un procent de 14,5% din totalitatea articolelor reţinute a fost alcătuit din produse de uz casnic precum şampon, săpun, medicamente sau aparate de uz casnic (uscătoare de păr, aparate de ras), care ar putea avea consecinţe asupra sănătăţii şi siguranţei consumatorilor.
Una dintre tendinţele majore în acest an o reprezintă numărul tot mai mare de reţineri de colete poştale.
În ceea ce priveşte ţările de provenienţă, China rămâne în continuare principala sursă de produse care încalcă DPI, însumând 85% din totalul acestor articole. Alte ţări, precum Turcia, Thailanda, Hong Kong sau India, figurează printre principalii producători de anumite categorii de produse (respectiv produse alimentare, băuturi, altele decât băuturile alcoolice, carduri de memorie şi medicamente).
Autorităţile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în stoparea intrării pe piaţa internă europeană a produselor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Executivul UE desfăşoară o serie de acţiuni de consolidare a competenţelor autorităţilor vamale, în vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale. La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de către autorităţile vamale a respectării DPI, ca parte a unui amplu pachet de măsuri în materie de drepturi de proprietate intelectuală.