/Luni a intrat in vigoare la New York interdictia de la fuma in parcuri

Luni a intrat in vigoare la New York interdictia de la fuma in parcuri

De luni, cine fumează într-un parc din New York este pasibil de o amendă de 50 de dolari. Noua legislaţie anti-fumat, votată în februarie, la iniţiativa primarului Michael Bloomberg, fost fumător devenit duşman convins al ţigărilor, prevede că cele 1.700 de parcuri şi cei 22,5 km de plajă ai oraşului sunt protejaţi de nicotină de luni, relatează AFP.

În locurile publice au fost instalate panouri de avertizare. La New York, încă din 2003 este interzis fumatul în baruri şi restaurante, ţigările fiind interzise încă dinainte la locul de muncă.

Pentru a sensibiliza opinia publică, departamentul de sănătate şi igienă mentală a anunţat lansarea unei campanii la televiziune, metrou şi în presa scrisă. Aflat în fruntea acţiunii, primarul Bloomberg a asigurat că spaţiile publice vor fi ‘mai plăcute, mai sănătoase şi mai curate’. ‘Fumătorii pasivi sunt supuşi unui risc serios, iar expunerea redusă a newyorkezilor la fum este un pas în a face din oraşul nostru unul mai sănătos’, a adăugat el.

Directorul serviciilor de sănătate a afirmat, la rândul său, că, de acum, copiii vor putea ‘să se joace fără să înveţe cum să ajungă fumători’. Fumatul este cauza unei treimi din decesele care puteau fi evitate în oraş, potrivit primăriei. La problema sanitară se adaugă cea a gunoiului. Conform cifrelor oficiale, mucurile de ţigări reprezintă 75% din gunoiul de pe plaje, ele descompunându-se în mai mult de 18 luni.