/Lucian Duta: Pentru o buna sustenabilitate financiara se impune introducerea pachetului minim de servicii

Lucian Duta: Pentru o buna sustenabilitate financiara se impune introducerea pachetului minim de servicii

Preşedintele Casei naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, joi, în deschiderea conferinţei privind sustenabilitatea financiară a sistemelor de sănătate, că pentru o mai bună finanţare a sistemului se impune introducerea pachetului de bază de servicii medicale.
Acesta a spus că, din păcate, pachetul nu a fost introdus din motive de ordin politic, dar că şi-a propus să structureze acest pachet împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi FMI, iar la sfârşitul lui 2012 să fie introdus.
“Ipocrizia politică a împiedicat introducerea pachetului minim de bază. Eu cred că acesta trebuie introdus, pentru că va da o şansă sistemului să fie relansat”, a spus preşedintele CNAS.


El a făcut referire şi la faptul că fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolaescu a scos plafoanele de la farmacii, care reprezentau o modalitate de control, ceea ce a făcut ca pe piaţa farmaceutică să fie creşteri de 50% în perioada 2009-2010.
”Acest lucru a permis o prescriere a medicamentelor noi la sfârşitul anului 2009, sistemul s-a trezit cu 1,8 miliarde lei datorii. Acum este foarte greu să fie reintrodus. Am propus bugetul orientativ la medici, dar ne confruntăm cu presiuni şi şantaje din partea medicilor de familie”, a spus Lucian Duţă.
El a amintit două cauze ale subfinanţării în sistemul de sănătate: una, ”cea reală” – determinată de faptul că dezvoltarea economică nu a înregistrat creşteri şi alta – managementul incorect al resurselor, ”puţine câte sunt”.
Potrivit lui Lucian Duţă, CNAS a încercat să reducă fraudarea din sistemul de sănătate, acest lucru putând fi realizat la sfârşitul acestui an, când vor fi introduse reţetele electronice şi cardul pentru sănătate, ”cu ajutorul cărora sistemul unic integrat pentru informatizare (SIUI) va asigura un management coerent, transparent şi va elimina fraudarea din sistem”.
“Ne aşteptăm ca odată cu eliminarea elementelor de fraudare din sistem să vorbim de o sustenabilitate”, a spus preşedintele CNAS.
El a subliniat că amânarea cu două luni a introducerii contractului-cadru pe 2011 de la 1 aprilie nu a fost făcută la presiunea medicilor, ci pentru că acest interval este necesar pentru raţionalizarea spitalelor şi apoi finanţarea acestora.
Lucian Duţă a evidenţiat şi necesitatea unui parteneriat care să asigure continuitatea măsurilor. El şi-a exprimat speranţa că Guvernul din care face parte va introduce pachetul minim de servicii medicale.
Dr. Adrian Pană a declarat, în aceeaşi conferinţă, că propunerile preşedintelui CNAS privind pachetul de bază şi alte măsuri ar trebui să aibă la bază o evaluare a situaţiei, care ar putea fi făcută şi independent.
Acesta consideră că introducerea bugetului orientativ la medicul de familie creşte inechitatea pentru la anumiţi pacienţi, lucru care nu este de dorit.
Conferinţa “Finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate”, care se desfăşoară joi şi vineri şi la care participă şi invitaţi din străinătate, îşi propune să dezbată probleme precum finanţarea serviciilor medicale pentru a creşte calitatea şi eficienţa, soluţii de finanţare pentru sistemul sanitar şi pentru echitate şi excelenţă în sănătate în perioadă de criză, finanţarea şi achiziţionarea eficientă a medicamentelor şi altele.