/Localitatile afectate de catastrofa ecologica din Ungaria revin cu greu la normalitate

Localitatile afectate de catastrofa ecologica din Ungaria revin cu greu la normalitate

La mai mult de o jumătate de an de la catastrofa ecologică din vestul Ungariei, în care zece oameni şi-au pierdut viaţa şi 300 de case au fost distruse, autorităţile din cele trei localităţi afectate luptă din greu împotriva depopulării, relatează luni postul de radio naţional austriac din fosta zonă calamitată.

Mai ales la Devecser, oraş cu 5.000 de locuitori, mulţi dintre aceştia vor să îşi construiască o viaţă nouă într-un alt oraş, cu banii din despăgubirile guvernamentale. Oamenilor din Devecser le este foarte greu să revină la normalitate. Catastrofa este încă omniprezentă. Deşi culoarea roşiatică a nămolului toxic dispare treptat de pe străzi şi faţadele caselor, pe copaci şi tufe ea este încă vizibilă. Excavatoarele domină peisajul stradal, o bună parte din oraş, unde au locuit 500 de oameni, este demolată acum.

Guvernul ungar a alocat 3 milioane de euro pentru construirea a exact 111 case noi la Devecser şi Kolontar. Toate sunt mici locuinţe unifamiliale, pentru cei mai defavorizaţi social. Toate celelalte familii vor fi despăgubite financiar. Un expert evaluează valoarea imobilelor care au rezistat catastrofei. De aici provine majoritatea disputelor. Se spune că, pentru familiile care vor să părăsească Devecser, valoarea este mult subevaluată.

Mulţi vor să plece din Devecser, chiar şi din cei care au fost feriţi de deversarea de nămol roşu. O dovedesc anunţurile “De vânzare” lipite la ferestrele a zeci de case. Preţul terenurilor a scăzut deja la o pătrime. “400 de persoane au plecat deja şi mai sunt multe care vor să îşi vândă locuinţele. Cel mai important este acum să le oferim oamenilor locuri de muncă, numai aşa putem opri depopularea”, afirmă primarul Tamás Toldi.

Mai ales familiile cu copii mici încearcă să plece. Le este teamă de consecinţele pe termen lung pentru sănătate, pentru că noroiul roşu nu a putut fi înlăturat complet de peste tot. Adesea a fost doar dat la o parte sau aruncat pe câmp. Cu toate acestea, primarul Toldi susţine că Devecser va fi din nou curat. “În ultimele 3 luni, calitatea aerului a fost excelentă. Problema de sănătate s-a rezolvat”, dă asigurări Toldi.

În Devecser atmosfera este însă proastă. La aceasta au contribuit şi multele declaraţii negândite ale autorităţilor despre modalităţile de plată a despăgubirilor de stat şi despre distribuirea donaţiilor. “În Kolontar, fiecare familie a primit în jur de 7.500 de euro din donaţii. Noi, în Devecser, numai 800; de ce, nu ştim”, spune Monika Sido, localnică.