/Lobbisti romani acreditati pe langa Parlamentul European

Lobbisti romani acreditati pe langa Parlamentul European

In prezent, există peste 50 de români acreditati să facă lobby pe lângă Parlamentul European, care sunt inregistrati în Registrul reprezentantilor grupurilor de interese, intre cei peste 15.000 de lobbisti reprezentând 3.000 de grupuri de interese, companii de avocatură etc angajate in demersuri de lobby in forul european, scrie ziarul Capital.
Lobbistii romani actioneaza pentru grupuri de interese private din industria farmaceutică, auto, siderurgică, navală, energetică si de distributie a gazului, dar si pentru interese publice, precum Uniunea Natională a Consiliilor Judetene din România, Asociatia Municipiilor din România sau Agentiile de dezvoltare regională, a precizat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, primul ONG din România având ca obiectiv promovarea activitătii de lobby.


Acesta a precizat ca multinationale care au investit si în România, cum sunt OMV Gas sau Arcelor Mittal, au cooptat si specialisti români în echipele lor de lobby european. Cât priveste companiile autohtone de profil, există cel putin 15 firme care declară că oferă servicii de relatii publice, relatii guvernamentale, comunicare strategică, corporate affairs sau managementul reputatiei. ‘Se estimează că piata românească de lobby are un potential cuprins între 40 si 70 de milioane de euro anual. La ora actuală, veniturile firmelor de corporate affairs si public relations din România nu depăsesc 10 milioane de euro’, spune Nicosevici.