/Lipsky (FMI): Implementarea prompta a reformelor in sectorul de stat, esentiala pentru imbunatatirea eficientei economice

Lipsky (FMI): Implementarea prompta a reformelor in sectorul de stat, esentiala pentru imbunatatirea eficientei economice

O implementare promptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie de stat, incluzând o implicare mai mare a sectorului privat, îmbunătăţire legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă, va fi esenţială pentru a îmbunătăţi eficienţa economică şi a stimula creşterea în România, consideră John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina de Internet a instituţiei, oficialul FMI consideră că autorităţile române sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011, însă vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB în 2012.


‘România a avut un start bun în cadrul noului aranjament. Toate ţintele din program au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu fie pierdute câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile pentru investiţii şi creştere’, a spus John Lipsky.
Potrivit oficialului FMI, în sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor.
‘Presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile globale la alimente şi combustibil. Autorităţile au anunţat, în mod adecvat, o întărire în politica monetară. O modificare mai rapidă a politicii monetare ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a două sunt ţinute sub control’, a apreciat oficialul FMI.
John Lipsky consideră că sectorul bancar a rămas lichid şi bine capitalizat, iar autorităţile au monitorizat cu atenţie riscurile provenite de la băncile mici şi mijlocii, precum şi de la subsidiarele băncilor de la periferia zonei euro. ‘Îmbunătăţirea în continuare a supravegherii bancare ar trebui să fie o prioritate pentru protecţia împotriva potenţialelor efecte adverse apărute în urma turbulenţelor financiare din Europa’, a mai spus Lipsky.
Potrivit Proiectului Planului de convergenţă, elaborat de Executiv, pentru acest an este prevăzută o ţintă de deficit bugetar 4,4% din PIB. Pe termen mediu, ţintele planificate sunt de sub 3% din PIB în anul 2012, 2,5% din PIB în 2013 şi 1,9% din PIB în anul 2014 (cifre conform metodologiei cash).
FMI a anunţat luni seară că a pus la dispoziţia României o nouă tranşă de circa 480 de milioane de euro în cadrul acordului de tip preventiv. Această a doua tranşă a împrumutului în valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat în martie, a fost deblocată luni de Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional, a precizat instituţia economică cu sediul la Washington în comunicatul menţionat.