/Lipsa locurilor de munca, cea mai importanta problema a Romaniei, conform unui sondaj IRES

Lipsa locurilor de munca, cea mai importanta problema a Romaniei, conform unui sondaj IRES

Lipsa locurilor de muncă reprezintă cea mai importantă problemă a României, conform răspunsurilor date, spontan, de 17% dintre participanţii la un sondaj realizat de IRES.
Acesteia îi urmează starea deficitară a economiei, menţionată de 15% dintre aceştia, conducerea defectuoasă a ţării (10%), corupţia (7%), pensiile şi salariile mici (6%), precum şi sărăcia oamenilor şi lipsa banilor(6%).

Alte menţiuni au fost sistemul sanitar deficitar, clasa politică datoriile externe sau învăţământul.
Există şi cei care consideră că problema cea mai importantă cu care se confruntă România în momentul de faţă este mentalitatea cetăţenilor (3%).
În ceea ce priveşte cea mai mare problemă personală percepută de respondenţi, aspectul menţionat în cele mai numeroase cazuri a fost lipsa banilor. Starea materială (23%) şi starea precară de sănătate constituie cea mai importantă problemă personală pentru o cincime dintre români.

Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a 12% dintre respondenţi, în timp ce pe 8% îi supără pensia prea mică, pe 7% salariul prea mic, iar 4% sunt îngrijoraţi pentru viitorul copiilor.
Studiul priveşte starea naţiunii şi a fost realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.
Documentul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce priveşte resorturile în care oamenii îşi găsesc fericirea şi îşi fac proiecţiile de viitor.
Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de 18 ani şi peste.