/Liderii coalitiei au cerut mobilizarea deputatilor pentru a respinge mutarea CNAS sub control parlamentar

Liderii coalitiei au cerut mobilizarea deputatilor pentru a respinge mutarea CNAS sub control parlamentar

Liderii coaliţiei de guvernare au atras, luni, atenţia, asupra faptului că deputaţii care susţin Guvernul trebuie să se mobilizeze pentru a respinge trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) sub controlul Parlamentului, aşa cum votase Senatul săptămâna trecută.
“S-a discutat despre necesitatea ca deputaţii să se mobilizeze pentru respingerea propunerii de trecere a CNAS sub control parlamentar. Coaliţia nu este de acord cu acest demers, pentru că nu este normal ca Guvernul să răspundă pentru serviciile de sănătate, iar Parlamentul să controleze instituţia care gestionează fondurile pentru sănătate”, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ.


Senatorii au adoptat, miercurea trecută, o propunere legislativă prin care CNAS devine instituţie publică autonomă sub control parlamentar.
Astfel, Parlamentul va fi instituţia care va numi preşedintele CNAS, din rândul membrilor Consiliului de Administraţie al Casei, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, pentru un mandat de 7 ani, instituindu-se totodată obligativitatea ca reprezentanţii Casei să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate.
În ceea ce priveşte numirea celorlalţi membri ai CA al CNAS – trei dintre aceştia sunt numiţi de primul-ministru, la propunerea ministrului Sănătăţii, a celui al Muncii şi a celui al Finanţelor, patru sunt desemnaţi de partidele politice parlamentare, la propunerea Parlamentului, opt membri sunt propuşi de confederaţiile patronale şi sindicale, iar doi sunt numiţi de comisiile de specialitate din Parlament, la propunerea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice.
În sistemul actual, CNAS este condus de un consiliu de administraţie, care are reprezentanţi din partea Guvernului, a sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile, cu un preşedinte numit de primul-ministru.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, s-a exprimat de mai multe ori pentru trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Recent, Guvernul, la propunerea MS, a decis sistarea finanţării de la CNAS pentru 67 de spitale de dimensiuni reduse, din toată ţara, începând cu 1 aprilie.