/Lech Walesa l-a vizitat la spital pe Wojciech Jaruzelski

Lech Walesa l-a vizitat la spital pe Wojciech Jaruzelski

Liderul istoric al Solidarităţii, Lech Walesa, în vârstă de 67 de ani, l-a vizitat sâmbătă pe generalul Wojciech Jaruzelski, de 88 de ani, cel care a instituit starea de urgenţă în 1981, spitalizat la Varşovia pentru pneumonie, a declarat pentru AFP o persoană din anturajul său.
‘Lech Walesa a avut o scurtă întâlnire cu generalul Jaruzelski cu ocazia unei vizite pe care i-a făcut-o fiului său Jaroslaw, spitalizat în aceeaşi unitate medicală din Varşovia’, a declarat pentru AFP Piotr Gulczynski, director al Institutului Lech Walesa.

Într-o fotografie publicată pe blogul său http://lechwalesa.blip.pl, Lech Walesa, îmbrăcat tot în negru dar surâzător, îi strânge mâna generalului, aflat în pat şi vizibil slăbit. Alături de fotografie este postat mesajul: ‘Sănătate, generale’.

Generalul Jaruzelski, care suferă de limfom, a fost spitalizat la 15 septembrie pentru o pneumonie pe care a contractat-o în urma chimioterapiei, conform agenţiei de presă PAP.

Fiul lui Lech Walesa, Jaroslaw, eurodeputat polonez în vârstă de 34 de ani, a fost grav rănit într-un accident de motocicletă din apropiere de Varşovia la începutul lui septembrie. El prezintă mai multe fracturi, dar viaţa nu îi este pusă în pericol.

Wojciech Jaruzelski a condus Polonia între 1981 şi 1989. El a reprimat în decembrie 1981 mişcarea Solidaritatea a lui Lech Walesa. Însuşi liderul sindical a fost arestat, la fel ca mii de alţi militanţi, şi deţinut timp de aproape un an din ordinul generalului.

Fostul şef al Partidului comunist polonez şi al statului, generalul Jaruzelski a uşurat totuşi tranziţia democratică în Polonia, acceptând în 1989 să împartă puterea cu opoziţia anticomunistă, întrupată de Solidaritatea lui Walesa, înainte de a dispărea din viaţa publică la sfârşitul anului 1990.

Lech Walesa, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, l-a înlocuit în funcţia de preşedinte al Poloniei în 1990, pentru un mandat de cinci ani.