/Laszlo Borbely a semnat, la New York, Protocolul aditional Nagoya-Kuala Lumpur privind biosecuritatea

Laszlo Borbely a semnat, la New York, Protocolul aditional Nagoya-Kuala Lumpur privind biosecuritatea

Laszlo Borbely, ministrul român al Mediului, a parafat la sediul ONU din New York, Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur privind biosecuritatea şi care completează Protocolul de la Cartagena, a anunţat, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor /MMP/.
Potrivit sursei citate, în octombrie 2010, după mai mult de şase ani de negocieri intense, părţile la Protocolul privind Biosecuritatea au finalizat negocierea unui nou tratat cunoscut sub numele de ‘Protocolul suplimentar privind răspunderea şi recursul la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea Nagoya-Kuala Lumpur’.
Intitulat după cele două oraşe în care au avut loc rundele finale de negocieri, noul tratat va stabili norme şi proceduri internaţionale de răspundere şi căile de atac în caz de deteriorare a diversităţii biologice care rezultă de la organismele vii modificate.


Protocolul adiţional cere statelor să coopereze cu mai multă determinare pentru a dezvolta legislaţia internaţională privind răspunderea şi repararea prejudiciului adus mediului prin efectele adverse ale mişcării transfrontieră a Organismelor Modificate Genetic /OMG/.
Obiectivul Protocolului adiţional este de a contribui la conservarea şi utilizarea durabilă a diversităţii biologice, luând în considerare riscurile asupra sănătăţii umane, prin prevederea unor reguli şi proceduri internaţionale în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului produs de OMG, a căror origine rezidă în mişcarea transfrontieră, intenţionată şi neintenţionată.
Protocolul adiţional este primul acord multilateral de mediu care defineşte ‘prejudiciul asupra biodiversităţii’.
Cea mai mare parte a textului Protocolului adiţional se bazează pe principiile şi conceptele utilizate în Directiva 2004/35/CE privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului.
Ratificarea Protocolului adiţional va permite României să revizuiască şi, după caz, să completeze cadrul legislativ existent în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului, reprezentat de OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, aprobată prin Legea nr. 19 din 29 februarie 2008, şi care transpune Directiva 2004/35/CE a Parlamentului şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului. OUG nr. 68/2007 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 15/2009 pentru a se asigura transpunerea integrală şi implementarea corectă a Directivei menţionate.
Laszlo Borbely deţine, din data de 14 mai 2010, funcţia de preşedintele al celei de-a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă pentru un mandat de un an, până la finele lunii mai 2011.