/La clinica vieneza AKH vor fi mai putini medici de garda noaptea, din cauza situatiei bugetare

La clinica vieneza AKH vor fi mai putini medici de garda noaptea, din cauza situatiei bugetare

La clinica vieneză AKH se va reduce numărul medicilor care vor asigura gărzile de noapte, din cauza situaţiei bugetare a Universităţii de Medicină, de care aparţine spitalul, informează APA.

Măsurile de economisire la care este obligată să recurgă Universitatea vor afecta şi clinica AKH, a indicat rectorul Wolfgang Schütz, într-o scrisoare trimisă sâmbătă Consiliului salariaţilor. După ce, încă de la începutul anului, s-a anunţat că majoritatea posturilor neocupate vor rămâne aşa, acum este dată drept certă reducerea numărului de 172 de medici care asigură gărzile de noapte. Numărul iniţial a fost de 230, însă prin reduceri succesive anterioare s-a ajuns la 172.

Consiliul salariaţilor protestează vehement împotriva acestor măsuri şi trage un semnal de alarmă că situaţia personalului va deveni “şi mai critică şi chiar de nesuportat”. Conform scrisorii rectorului Schütz, reducerile vor afecta în egală măsură toate secţiile, însă medicii susţin că, mai ales la urgenţe, chirurgie, anestezie, pediatrie şi traumatologie, ele sunt “pur şi simplu imposibile”. “Acolo există deja o situaţie precară”, afirmă Consiliul, care solicită negocieri suplimentare cu Ministerul de Finanţe. “Nu se poate ca, din motive politice superficiale, responsabilitatea să fie aruncată pe umerii medicilor şi ai pacienţilor”.

Şi alte universităţi au planificat deja măsuri concrete de economisire, după ce guvernul nu a răspuns favorabil cererilor de a le fi suplimentate bugetele începând din 2013. Potrivit rectorilor, numai pentru menţinerea situaţiei actuale vor fi necesare din 2013 încă cel puţin 300 milioane de euro în fiecare an.