/Kiwi, furnizor mai bun de vitamina C decat suplimentele alimentare

Kiwi, furnizor mai bun de vitamina C decat suplimentele alimentare

Un grup de cercetători de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă a descoperit în urma unor experimente pe rozătoare că fructul de kiwi aprovizionează mult mai eficient organismul uman cu vitamina C decât suplimentele alimentare aflate în prezent în vânzare, relatează în ultimul său număr publicaţia American Journal of Clinical Nutrition.

Timp de o lună, cercetătorii au administrat şoarecilor cu un deficit de vitamina C fie fructe de kiwi, fie acid ascorbic pur în cantitate echivalentă.

În cazul rozătoarelor cărora le-au fost administrate fructe de kiwi s-a stabilit o asimilare de cinci ori mai bună a vitaminei C decât în cazul celor cărora le-a fost dată dieta ascorbică.

Mai mult, vitamina C provenind din kiwi era reţinută un timp mai îndelungat în organism, aspect ce le-a sugerat cercetătorilor prezenţa unei substanţe încă necunoscute în fruct care îmbunătăţeşte absorbţia şi retenţia vitaminei.

Şefa echipei de cercetători Margret Vissers subliniază că de vitamina C au nevoie toate ţesuturile şi organele corpului omenesc; el pur şi simplu nu poate produce singur acid ascorbic, de aceea acesta trebuie luat din alimente sau ( mai puţin de dorit) în formă pură ca suplimente nutritive.

Cele mai bogate în acid ascorbic sunt fructele de kiwi, măceşele, citricele, coacăzele negre, ceapa, roşiile, legumele cu frunze, cum ar fi salata verde, spanacul şi varza, precum şi ardeii graşi şi broccoli.

Între altele, la pisici şi la unele mamifere nu se întâlneşte deficit de vitamina C, deoarece aceasta este sintetizată de organismul lor din glucoză.

Pentru a afla dacă aceleaşi caracteristici de absorbţie a vitaminei C se înregistrează şi la oameni, cercetătorii neozeelandezi au început deja experimente similare şi pe voluntari umani.