/Kelemen Hunor: Varianta de reorganizare a tarii propusa de USL este o solutie interesanta

Kelemen Hunor: Varianta de reorganizare a tarii propusa de USL este o solutie interesanta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marţi că varianta avansată de USL cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării este o soluţie interesantă.
“Un al treilea nivel de administraţie e o chestie interesantă, dar nu l-am luat în calcul până acum”, a spus el, la Palatul Parlamentului.
România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta.
Conform acestuia, viziunea Uniunii Social Liberale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională va fi implementată în trei etape, până în 2016, însă numai după efectuarea unui referendum şi modificarea Constituţiei.


În anul 2012, ar urma să înceapă transferul de atribuţii de la guvernul central spre regiuni şi se desfiinţează Ministerul Dezvoltării Regionale. În 2014, aleşii locali vor alege un consiliu regional, condus de un preşedinte regional, iar până în anul 2016 va fi o perioadă de tranziţie pentru a prelua controlul fondurilor.
În viziunea USL, guvernul central rămâne cu atribuţii de reglementare şi control, iar tot ce ţine de dezvoltare trebuie să meargă în teritoriu.
Fiecare regiune trebuie să aibă o mare universitate, un mare spital, un aeroport, un centru de afaceri şi un centru cultural, potrivit propunerii USL.