/Judetul Mures a atras peste 20 la suta din valoarea fondurilor alocate Regiunii Centru

Judetul Mures a atras peste 20 la suta din valoarea fondurilor alocate Regiunii Centru

Mureşul se află printre primele judeţe din Regiunea Centru în privinţa atragerii fondurilor europene şi a implementării proiectelor cu finanţare europeană, a anunţat, marţi, la Târgu Mureş, Maria Ivan, directorul Organismului Intermediar pentru implementarea programului REGIO în Regiunea Centru.
”Judeţul Mureş are atrasă peste 20% din valoarea fondurilor alocate regiunii şi ca număr de proiecte, şi ca valoare. Deci din punctul meu de vedere se situează foarte bine. Sigur, este un judeţ cu potenţial”, a arătat Maria Ivan.
Potrivit ADR Centru, numai Consiliul Judeţean Mureş a implementat sau are în curs de implementare 11 proiecte, în valoare totală de 238 milioane de euro, dintre care aproape 200 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional (POR).


Acestora li se adaugă şi cele 22 de proiecte ale Primăriei Târgu Mureş, în valoare de 70 de milioane de euro.
Pe Programul Operaţional Regional, Primăria Târgu Mureş a semnat cinci contracte în valoare totală de 24 milioane de euro.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a arătat că, deşi judeţul stă bine la numărul de proiecte, există însă probleme în implementarea acestora, manifestându-şi îngrijorarea în privinţa termenului de finalizare.
”Verificăm săptămânal graficul de execuţie. Proiectele care au fost eligibile şi urmează să încheiem contracte un pic mă îngrijorează, pentru că, indiferent că am încheiat sau nu contracte de finanţare, trebuie să le finalizăm până în 2013”, a spus aceasta.
Directorul Organismului Intermediar pentru implementarea programului REGIO în Regiunea Centru s-a aflat la Târgu Mureş pentru a vizita o serie de proiecte finanţate prin Axa Prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.1, proiecte pe infrastructura rutieră locală şi regională, precum şi prin Axa Prioritară 4, Domeniul major de intervenţie 4.3, care vizează investiţiile în dotarea microîntreprinderilor cu echipamente performante.
Proiectele vizitate de reprezentanţii ADR Centru sunt ”Dezvoltarea şi modernizarea cabinetului medical Mediab”, beneficiar SC MEDIAB SRL Târgu Mureş, ”Modernizare străzi în Municipiul Târgu Mureş”, beneficiar Primăria Târgu Mureş, şi ”Reabilitarea şi modernizarea DJ 142C”, beneficiar Consiliul Judeţean Mureş.