/Judetul Harghita, fruntas la atragerea fondurilor europene si guvernamentale

Judetul Harghita, fruntas la atragerea fondurilor europene si guvernamentale

Judeţul Harghita a atras, în ultimii ani, importante sume de bani din surse guvernamentale sau europene, situându-se pe poziţii fruntaşe la nivel naţional, susţine prefectul judeţului, Ladanyi Laszlo-Zsolt.
Potrivit unei analize prezentată, miercuri, de prefectul Harghitei, în 2010, doar pentru investiţii publice, au ajuns în judeţ, din alocări bugetare, peste 34,5 milioane de euro.
Este vorba de reabilitări de unităţi şcolare, investiţii în dispensare, centre de recreere sau case de sănătate, rebilitarea sistemelor de energie termică, investiţii în reţele de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare sau construirea de baze sportive.


Tot din fonduri de la bugetul de stat s-au alocat ajutoare pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii sau pentru stimularea dezvoltării de afaceri de către tineri. Judeţul Harghita se află pe primul loc pe ţară şi la numărul de cereri depuse în cadrul Programului Casa Verde.
În ceea ce priveşte fondurile europene, prefectul a spus că, până în prezent, au fost promovate 139 de proiecte la nivelul admnistraţiei publice locale, în valoare totală de peste 355 de milioane de euro.
Cele mai multe proiecte s-au depus în cadrul Programului Operaţional Regional şi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, construirea reţelelor de apă şi canalizare, staţii de epurare sau proiecte integrate de dezvoltare. Autorităţile locale din Harghita au depus şi proiecte de mediu sau pentru dezvoltarea capacităţii economice şi administrative.
Prefectul Harghitei s-a declarat mulţumit de gradul de absorbţie al fondurilor europene, atât la nivelul Consiliului Judeţean cât şi al subunităţilor administrativ teritoriale, care situează judeţul pe un loc fruntaş, şi consideră că harghitenii ‘sunt întreprinzători’ şi au învăţat din exemplele pozitive din jurul lor, ‘inclusiv din experienţa Ungariei’.