/Jucatoarele de tenis striga pentru a-si asigura echilibrul

Jucatoarele de tenis striga pentru a-si asigura echilibrul

Strigătele puternice ale tenismenilor nu sunt, după cum cred foarte mulţi, un moft al jucătorilor, o formă de spectacol pentru public sau o tradiţie, ci o necesitate, afirmă oameni de ştiinţă de la Universitatea Brunel din Marea Britanie, informează cotidianul rus Utro.

‘Strigătul îmbunătăţeşte forţa loviturii şi întăreşte echilibrul. În mod instinctiv, toţi oamenii trag aer în piept înainte, de exemplu, de a ridica mobilă sau a lovi mingea, deoarece un volum mai mare de aer în plămâni ajută la asigurarea stabilităţii necesare pentru acţiuni de forţă, fără riscul de a provoca un traumatism al coloanei’, explică profesorul Alison McConnell.

Potrivit lui Alison McConnell, cercetător în cadrul Centrului pentru medicină sportivă şi posibilităţi umane din cadrul universităţii Brunel, capacitatea de a striga constituie un bonus suplimentar al jucătorului pe lângă pregătirea sa sportivă. Pentru a fi un bun tenismen trebuie să ai muşchi dezvoltaţi şi o coloană puternică. În ceea ce priveşte tehnica respiratorie, cel mai bine este să inspiri şi să expiri aerul pe gură, iar o particularitate a acestui tip de respiraţie constă în aceea că, în timpul expiraţiilor bruşte, unii oameni sunt nevoiţi să scoată sunete puternice.

‘Orice antrenor vă va spune că un bun ritm cardiac este rezultatul utilizării corecte a tehnicii respiratorii. Iar un jucător care respiră în mod obişnuit riscă să-şi piardă echilibrul şi controlul asupra forţelor sale’, subliniază Alison McConnell.

Cercetătoarea precizează că strigătele puternice sunt caracteristice în special pentru femei, în condiţiile în care partea superioară a corpului feminin este, de regulă, mai slabă şi, prin urmare, necesită eforturi suplimentare pentru întărirea echilibrului organismului prin intermediul unei bune tehnici respiratorii.

Prima care a început să strige în timpul partidelor de tenis a fost jucătoarea Monica Seleş, aminteşte Utro. La acea dată, în 1992, sunetele scoase de aceasta au fost considerate extrem de vulgare, iar în timpul finalei de la Wimbledon jucătoarei i s-a recomandat să ‘strige mai încet’. De atunci, însă, strigătele puternice ale jucătoarelor de tenis au devenit o adevărată durere de cap pentru arbitri. Unii experţi au exprimat opinia că aceste sunete pot avea un efect opresiv asupra concurenţilor, ceea ce nu corespunde regulilor jocului de tenis.

O altă jucătoare de tenis cu mari abilităţi în ceea ce priveşte strigatul este rusoaica Maria Şarapova, care scoate sunete de 100 decibeli, mai puternice decât motorul în funcţiune al unui avion de dimensiuni mici. În topul celor mai ‘zgomotoase’ tensimene mai figurează Serena Williams, cu un strigăt de 90 de decibeli, şi Michelle Larcher de Brito, care cu ai săi 109 decibeli se apropie de urletul unui leu.