/Jirinovski propune decorarea medicului sanitar sef al Rusiei pentru instituirea embargoului la legumele europene

Jirinovski propune decorarea medicului sanitar sef al Rusiei pentru instituirea embargoului la legumele europene

Vicepreşedintele Dumei de Stat Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), a trimis miercuri o cerere oficială pe numele şefului Administraţiei prezidenţiale Serghei Narâşkin, responsabil cu premiile de stat, propunând decorarea medicului sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, pentru ‘singurele măsuri corecte’ în lupta contra infecţiei intestinale provocate de bacteria E.coli enterohemoragică (Eceh) în Europa, relatează RIA Novosti.

În contextul răspândirii infecţiei în Europa, Serviciul federal de control sanitar (Rospotrebnadzor), sub conducerea lui Onişcenko, a instituit un embargo total la importul de legume europene. Uniunea Europeană a reacţionat virulent la această măsură, calificând-o drept ‘nejustificată şi disproporţionată’.

Săptămâna trecută, la finalul summitului Rusia-UE, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia este pregătită să reia importurile de produse agricole din spaţiul UE în schimbul unor garanţii din partea serviciilor competente europene.

‘După cum ştim cu toţii, în Europa s-a declanşat un adevărat scandal în legătură cu apariţia bacteriei în legume, ceea ce a condus la moartea unor oameni. Având în vedere poziţia principială de apărare a intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse şi de protejare a sănătăţii cetăţenilor ruşi, facţiunea LDPR consideră oportună şi justificată decorarea lui Ghennadi Onişcenko’ – se afirmă în cererea formulată de Vladimir Jirinovski.

În ‘condiţiile răspândirii infecţiei intestinale pe teritoriul Europei, restricţiile impuse la legumele europene de medicul sanitar şef sunt singurele corecte’, mai scrie liderul ultranaţionalist rus.

Într-o conferinţă de presă miercuri, Onişcenko a afirmat că situaţia din UE nu inspiră nici astăzi prea mult optimism. Potrivit acestuia, bilanţul victimelor făcute de bacterie se ridică deja la 37 de morţi, în timp ce numărul cazurilor înregistrate de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragică (Eceh) se cifrează la 3332, dintre care 818 cu insuficienţă renală severă. Boala este înregistrată în 13 ţări europene, precum şi în SUA şi Canada. Onişcenko a mai spus că oamenii care au avut această infecţie într-o formă severă rămân cu handicap pe viaţă.