/Jeffrey Franks: Arieratele din sanatate sunt aproape zero, dar trebuie sa fim atenti la facturile viitoare

Jeffrey Franks: Arieratele din sanatate sunt aproape zero, dar trebuie sa fim atenti la facturile viitoare

Arieratele din sectorul sanitar românesc sunt aproape de zero, dar trebuie să fim atenţi la facturile din perioada următoare, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/ în România.
‘Arieratele în sectorul sanitar sunt aproape de zero şi se înregistrează o situaţia mai bună decât anul trecul. Cu toate acestea, putem vedea toate facturile care urmează să apară în perioada următoare.

Ce am convenit cu autorităţile este să atacăm problema din ambele părţi: reformele şi recunoaşterea că, pe termen mediu şi lung, România trebuie să aloce bani mai mulţi sectorului sanitar. N-am vrut să dau senzaţia că există arierate în sistemul sanitar, dar trebuie să avem grijă cu cele care vor apărea’, a afirmat Franks.
La rândul său, Istvan Szekely, şeful delegaţiei Comisiei Europene /CE/ în România, a adăugat că existenţa arieratelor duce la creşterea costurilor şi că în oricare sector se risipesc multe fonduri având arierate.
‘Existenţa arieratelor duce la majorarea costurilor. Se risipesc foarte multe fonduri, având acest arierate (…) această parte a problemei este văzută diferit. Atunci când arieratele sunt eliminate din sistem înseamnă transferul de fonduri către companii, iar asta înseamnă ajutor de stat. Sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, arieratele existente să fie reduse cu 4-5 miliarde de lei’, a menţionat Szekely.
FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-au încheiat, luni, misiunea în România, cu o conferinţă de presă în care au fost prezentate concluziile cu privire la progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Aceasta a fost cea de-a doua misiune de evaluare din acordul stand-by de tip preventiv încheiat de organismele financiare internaţionale cu ţara noastră.
Delegaţia condusă de Jeffrey Franks s-a aflat în România, între 20 iulie şi 1 august, pentru a analiza o eventuală revizuire uşoară a proiecţiilor de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat şi absorbţia fondurilor europene.
Pe parcursul vizitei lor, experţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, au discutat ţintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanţi ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic şi partenerilor sociali.