/Japonia: Spital mobil american, in ajutorul victimelor recentei catastrofe naturale

Japonia: Spital mobil american, in ajutorul victimelor recentei catastrofe naturale

Un spital de oftalmologie mobil, adus de la Miami pe calea aerului, a început să-şi ofere vineri serviciile persoanelor aflate în nevoie din regiuni din nord-estul Japoniei, care nu au acces la îngrijiri medicale, după cutremurul urmat de tsunami de la 11 martie, informează Kyodo.

Timp de trei luni, Vision Van, un imens autobuz dotat cu echipament oftalmologic modern, inclusiv cu cameră de aşteptare şi cabinet de consultaţii, va face turul localităţilor devastate de recenta catastrofă naturală, proprietarul, Institutul de oftalmologie Bascom Palmer al Universităţii din Miami, oferind gratis servicii medicale de calitate.

“Am avut ocazia să întâlnesc aici oameni de o reală demnitate”, a declarat profesorul Richard Lee, care a examinat vineri pacienţi din Onagawa, prefectura Miyagi, devastată de cutremur şi tsunami.

Richard Lee a sosit joi în Japonia, pentru a învăţa medici locali cum să folosească echipamentul respectiv. Avionul în care se afla specialistul american a primit o aprobare specială pentru a putea ateriza pe aeroportul din regiune, închis după recenta catastrofă naturală.

Autobuzul-spital a fost parcat vineri lângă gimnaziul din Onawaga, care serveşte drept centru de primire a persoanelor evacuate.

Creat în 2004, spitalul mobil ajută la detectarea precoce a unor afecţiuni oftalmologice, inclusiv ambliopia. Respectiva clinică mobilă a fost utilizată pentru ajutorarea victimelor uraganului Katrina, care în 2005 a devastat statele americane Mississippi şi Louisiana, fiind considerat cea mai mare catastrofă naturală din istoria Statelor Unite ale Americii.