/Japonia: numarul centenarilor in crestere

Japonia: numarul centenarilor in crestere

Numărul centenarilor a atins un nou record în Japonia, ţara fiind afectată de îmbătrânirea accelerată a populaţiei, potrivit unui studiu oficial publicat marţi, informează AFP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, aproximativ 47.700 de persoane au vârsta de cel puţin 100 de ani, o proporţie de 37 la 100.000 de locuitori. Dintre aceştia 87% sunt femei. Numărul centenarilor a crescut cu 3.300 de anul trecut.

Printre centenari se află Jirouemon Kimura, recunoscut la 114 ani de către Guinness Book ca fiind cel mai vârstnic bărbat din lume. Cea mai vârstnică femeie din lume trăieşte tot în Japonia şi are de asemenea 114 ani.

Sistemul de sănătate eficace al ţării şi alimentaţia în general sănătoasă le permite japonezilor să figureze printre populaţiile care trăiesc în medie cel mai mult.

Combinată cu acest fenomen, scăderea nivelului natalităţii antrenează o îmbătrânire demografică rapidă: circa 23% din cei aproximativ 128 de milioane de locuitori ai arhipelagului nipon au cel puţin 65 de ani, în timp ce procentajul celor cu vârsta sub 15 ani nu depăşeşte 13%.

Această problemă constituie o ameninţare pentru sistemul de protecţie socială al ţării, numărul tinerilor activi care să susţină un număr crescut de vârstnici fiind în scădere.