/Japonia| nuclear: Premierul nipon interzice produsele agricole din doua prefecturi

Japonia| nuclear: Premierul nipon interzice produsele agricole din doua prefecturi

Premierul nipon, Naoto Kan, a ordonat miercuri interzicerea comercializării laptelui şi a legumelor cu frunze verzi provenind din prefecturile Fukushima şi Ibaraki /nord-est de Tokyo/, din cauza nivelului crescut de radioactivitate în zonă, ca urmare a accidentului de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, informează Kyodo.

Decizia este în vigoare, a indicat Naoto Kan. Acesta a solicitat populaţiei să nu consume legume la care a fost detectat o depăşire a radioactivităţii, în special spanac, broccoli, varză şi conopidă, cerând ca legumele cu frunze verzi provenind din Fukushima şi laptele colectat în Ibaraki să fie scoase de la vânzare.

S-a stabilit un nivel de radioactivitate crescut la 11 legume din zone situate în împrejurimile centrale nucleare afectate de cutremurul devastator urmat de tsunami, produs la 11 martie în nord-estul Japoniei/, a anunţat Ministerul Sănătăţii nipon.

De asemenea, în prefectura Ibaraki s-a descoperit lapte contaminat.

Centrala de la Fukushima se află la 250 de kiloemtri nord-est de Tkyo, iar prefectura Ibaraki este situată între Fukushima şi Tokyo /35 de milioane de locuitori/.

SUA şi Coreea de Sud la rândul lor au anunţat drept iminentă interzicerea comercializării de produse alimentare provenind de la Fukushima şi din alte provincii, situate în apropierea centralei nucleare avariate.