/Ivaschescu: Ministerul Muncii a acceptat 51 de amendamente la Proiectul Legii asistentei sociale de la sindicate, patronate si ONG-uri

Ivaschescu: Ministerul Muncii a acceptat 51 de amendamente la Proiectul Legii asistentei sociale de la sindicate, patronate si ONG-uri

Organizaţiile neguvernamentale, patronatele şi sindicatele au venit cu peste 100 de amendamente la proiectul Legii asistenţei sociale, circa jumătate fiind acceptate, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu.
“Din 103 propuneri primite, 51 au fost preluate. Multe amendamente au fost pe externalizarea serviciilor de asistenţă socială”, a precizat secretarul de stat.
În opinia sa, deschiderea pieţei serviciilor de asistenţă socială va crea o competiţie benefică şi va aduce noi locuri de muncă.


“Dorim să dăm posibilitate tuturor actorilor de pe piaţă să participe la furnizarea de servicii sociale”, a spus Nicolae Ivăşchescu.
În legătură cu numărul serviciilor de asistenţă socială administrate de către Ministerul Muncii, secretarul de stat Ivăşchescu a arătat că acesta va fi redus de la 54 la numai 9.
Cele nouă “beneficii sociale” rezultate vor fi: alocaţia de stat pentru copil, alocaţia de plasament, indemnizaţii, stimulente şi ajutoare pentru creşterea copilului, indemnizaţii pentru persoane cu dizabilităţi, venitul minim pe inserţie, ajutorul pentru persoanele refugiate, indemnizaţia lunară de hrană pentru HIV/Sida, ajutoare de urgenţă pentru situaţii deosebite şi facilităţi după modelul celor din legislaţia actuală (taxe radio-TV, transport, dobânzi subvenţionate la credite, etc).
Răspunzând unei alte solicitări primite din partea sindicatelor şi patronatelor Administraţia Locală va avea o mai mare implicare financiară în susţinerea programelor de asistenţă socială pe care le derulează acestea.
“Anumite servicii sociale vor fi subvenţionate integral de către stat, în schimb la altele, ponderea va merge doar până la 50%, diferenţa urmând a fi acoperită de către consiliile judeţene sau locale”, a precizat secretarul de stat Ivăşchescu.
În încheiere oficialul din Ministerul Muncii a subliniat că prin noua lege a asistenţei sociale “se va trece de la poate la trebuie în privinţa contribuţiei financiare a consiliilor judeţene şi locale”.
Joi, la Ministerul Muncii a avut loc o nouă dezbatere a proiectului de Lege privind asistenţa socială. Documentul se află postat pe site-ul Ministerului Muncii, iar săptămâna viitoare va fi prezentat Consiliului Economic şi Social.