/Italia va elibera permisul de sedere pentru straini pe baza unui punctaj

Italia va elibera permisul de sedere pentru straini pe baza unui punctaj

Consiliul italian de miniştri a aprobat joi decretul numit “acordul de integrare între străin şi stat” care prevede eliberarea unui permis de şedere pe termen lung numai dacă solicitantul reuşeşte să adune 30 de puncte în decurs de doi ani de la intrarea în Italia.
Condiţiile au fost expuse de ministrul de interne Roberto Maroni în cadrul unei conferinţe de presă la finalul Consiliului de miniştri. Iniţiativa li se datorează ministrului italian de interne şi ministrului muncii şi politicilor sociale, Maurizio Sacconi. Cei doi demnitari consideră că decretul este “o inovaţie relevantă pentru gestionarea fluxurilor cetăţenilor străini”.


La sosirea în Italia, străinul care va solicita un permis de şedere va primi 16 puncte din cele 30 pe care trebuie să le obţină în decurs de doi ani. În tot acest timp, imigrantul trebuie să frecventeze cursuri de limbă, civilizaţie şi cultură italiană, să se înscrie la sistemul sanitar naţional, să semneze un contract de închiriere a unei case sau să cumpere o locuinţă, dar şi să participe la acţiuni de voluntariat în folosul societăţii. În acelaşi timp, punctele pot fi anulate definitiv în cazul unei condamnări penale, dar şi pentru infracţiuni administrative.
Cu o lună înaintea expirării celor doi ani, solicitantul se va prezenta la chestura din oraşul de rezidenţă cu toate certificările necesare calculării punctajului. Dacă va obţine cele 30 de puncte, se consideră că “acordul între străin şi stat” a fost respectat, prin urmare va putea obţine permisul de şedere. Dacă însă numărul de credite depăşeşte 16 dar nu a ajuns la 30, solicitantul va mai avea un an la dispoziţie pentru a le completa.
“Guvernul va susţine toate cheltuielile acestui proces de integrare. Străinul trebuie doar să participe la o serie de activităţi de formare pentru a i se recunoaşte creditele”, a explicat ministrul Maroni.
Reglementarea îi priveşte toţi străinii cu vârsta peste 16 ani care vor intra pentru prima dată în Italia. Fac excepţie persoanele cu handicap intelectual care împiedică învăţarea, victimele traficului de carne vie, ale violenţelor şi exploatării. Acestea beneficiază de tratamente de integrare socială separate.