/Ion Rotaru: Sistemul informatic din sanatate a costat o suma imensa de bani si nu isi dovedeste eficacitatea

Ion Rotaru: Sistemul informatic din sanatate a costat o suma imensa de bani si nu isi dovedeste eficacitatea

Preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Ion Rotaru, susţine că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru implementarea căruia s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro, este slab şi nu îşi dovedeşte eficienţa în practică.

‘S-a angajat Ministerul Sănătăţii că, până la jumătatea acestui an, o să avem cardul de sănătate – nu îl avem. Dacă nu avem cardul, să avem măcar Sistemul Informatic Unic Integrat, pe baza căruia se poate urmări tot ce înseamnă evoluţia stării de sănătate a pacienţilor. Acest sistem informaţional unic, care a costat o sumă imensă de bani, nu îşi dovedeşte eficacitatea şi rezultatele în practică’, a declarat Ion Rotaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful Comisiei de Sănătate din Senat a mai spus că Sistemul Informatic Unic Integrat, proiect conceput pentru a simplifica birocraţia din sănătate, nu face decât să complice şi mai mult lucrurile, alimentând discuţiile dintre medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii.

‘Ministerul acuză nereguli în ceea ce priveşte contractele medicilor de familie cu Casa. Pe de altă parte, preşedintele Casei acuză că sunt oameni care au murit şi primesc în continuare reţete compensate. Dacă acest SIUI ar fi fost pus la punct, exista posibilitatea să se verifice astfel de acuzaţii. În acelaşi timp, cred că este şi o modalitate de arunca pisica, pentru că, până la urmă, vinovaţi sunt Guvernul şi Ministerul Sănătăţii, pentru că banii pentru sănătate nu sunt suficienţi. Sumele alocate sunt mici, iar statul contribuie cu mai puţin de 1% din PIB, restul reprezintă bani privaţi’, a mai spus Rotaru.