/Ioan Nelu Botis: La baza demisiei mele stau motive de moralitate

Ioan Nelu Botis: La baza demisiei mele stau motive de moralitate

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la baza demisiei sale au stat “motive de moralitate”, fiind o demisie de onoare.
‘Am întârziat o zi deoarece am ţinut foarte mult să îl informez pe domnul prim ministru, Emil Boc, asupra intenţiei mele de a demisiona şi, de asemenea, am făcut o informare pentru preşedintele Traian Băsescu şi cu domnia sa nu am avut ocazia decât după-amiază să lămuresc această situaţie. Astăzi, cu mică întârziere şi cu scuzele de rigoare, îmi prezint demisia. La baza demisiei stau motive de moralitate. Consider că este o demisie de onoare. Îmi cer scuze cetăţenilor. În calitate de ministru sunt conştient că am creat o anumită interpretare a activităţilor pe care le-am desfăşurat în calitate de angajat al asociaţiei Euroastiv’, a explicat Botiş.


Acesta şi-a cerut scuze de la cetăţenii municipiului Bistriţa, Cer scuze ‘celor ce m-au susţinut, mi-au acordat încredere şi au avut dezamăgiri în legătură cu ultimele întâmplări din viaţa mea ca ministru’, a spus Botiş.
De asemenea, Botiş le-a prezentat scuze colegilor din Guvern.
‘Aş dori să prezint scuzele mele colegilor din Guvern. Este o situaţie neplăcută pentru mulţi şi nu aş vrea ca ei să fie puşi în situaţia de a da explicaţii asupra activităţii unui coleg de al lor şi consider că această măsură e cea mai corectă: să îmi anunţ demisia şi să îmi rezolv în continuare problemele în mod particular’, a spus Botiş, precizând că, în ceea ce îl priveşte pe înlocuitorul său, este competenţa primului mininstru să îl anunţe.
Ioan Botiş a subliniat că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Muncii a avut o activitate bună.
‘A fost o perioadă extrem de bună, cred eu, în privinţa elaborării unor legi. Am elaborat şi promovat 18 legi, cele mai importate fiind Legile privind salarizarea unitară, Codul muncii, Legile dialogului social, Legea zilierilor. Este în Parlament Legea uceniciei şi este postată pe site legea privind asistenţa socială’.
Fostul şef al MMFPS a subliniat că ţine foarte mult la continuarea derulării unui program privind căminele pentru persoanele în vârstă, proiect care a fost pornit prin preluarea unor spitale de la Ministerul Sănătăţii.
‘A fost negociat şi un împrumut cu Banca Mondială în privinţa asistenţei sociale şi sunt îndeplinite toate condiţiile ca reforma în domeniul asistenţei sociale să poată continua. Îmi exprim încrederea că toate aceste legi pe care le-am susţinut şi promovat vor duce la un singur lucru: la crearea unor condiţii mai bune de trai pentru cetăţenii României. Am muncit în minister tocmai în această idee, de a încerca să schimb ce trebuie schimbat, în special pe piaţa muncii şi de a crea oportunităţi pentru cei ce sunt interesaţi să-şi creeze condiţii mai bune să beneficieze de aceste oportunităţi’, a mai afirmat Botiş.
Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat din oficiu şi verifică posibilul conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Ioan Botiş a recunoscut luni seara, în cadrul unei emisiuni tv, că într-un imobil deţinut de o firmă a soţiei sale în Bistriţa îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, care derulează un proiect european în valoare de 2,13 milioane de lei. Proiectul a primit aviz din partea unei agenţii aflate în subordinea Ministerului Muncii. Soţia ministrului Muncii a fost consilier în cadrul asociaţiei, funcţie din care şi-a dat demisia marţi.
Potrivit unui comunicat al AMPOSDRU, proiectul “Şansa la demnitate” a fost depus, evaluat şi contractat la Organismul Intermediar Regional (OIR) POSDRU Nord-Vest.
Depunerea în formă electronică (în ActionWeb) pentru cererea de propuneri de proiecte numărul 104, pe Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 5.1, a avut loc pe 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse la registratură la 22 septembrie 2010.
Proiectul a fost aprobat spre finanţare la data de 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 28 octombrie 2010.
Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la Organismul Intermediar Regional (OIR) POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la data de 29 noiembrie 2010. Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare.