/Intervenţie chirurgicală salvatoare, cu refacere de os, la un pacient cu cancer osos

Intervenţie chirurgicală salvatoare, cu refacere de os, la un pacient cu cancer osos

O echipă pluridisciplinară de medici ai Clinicii de Chirurgie Vasculară – Departamentul de Microchirurgie Reconstructivă şi ai Clinicii de Ortopedie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală complexă de reconstrucţie a membrului superior.
Pacientul, în vârstă de 53 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu şase luni cu o tumoră osoasă malignă la nivelul antebraţului drept.

‘Extirparea tumorii a necesitat sacrificarea ulnei, unul dintre cele două oase principale ale antebraţului. Deşi tumora a fost îndepărtată, în urma acestei operaţii, pacientul a rămas cu un handicap major la nivelul mâinii drepte. Recăpătarea funcţiei membrului superior drept se putea realiza exclusiv cu ajutorul unei intervenţii complexe de reconstrucţie a ulnei, îndepărtată iniţial, odată cu tumora’, a declarat luni seara prof. univ. dr. Mihai Ionac, şeful secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara.

Într-o intervenţie chirurgicală care a durat şase ore, echipa operatorie formată din conf. dr. Lucian Jiga, prof. dr. Mihai Ionac şi prof. dr. Radu Prejbeanu au transplantat fibula de la nivelul membrului inferior stâng, pentru a reconstrui osul absent la mână.

În timpul intervenţiei chirurgicale, o anomalie anatomică a vaselor gambei a impus concomitent refacerea unui segment important al circulaţiei la acest nivel, cu ajutorul unei grefe vasculare.

Având în vedere complexitatea operaţiei şi aria de expertiză largă pe care echipa de medici implicaţi este necesar să o stăpânească, aceste intervenţii chirurgicale pot fi realizate cu succes în centre specializate, de către echipe pluridisciplinare (chirurgie ortopedică, plastică şi vasculară), cu experienţă în domeniu.

‘Actualmente pacientul se simte bine, primele analize postoperatorii arată faptul ca intervenţia chirurgicală a reuşit. În continuare, urmează o perioadă de recuperare specializată, în urma căreia pacientul are toate şansele de a-şi redobândi integral funcţionalitatea membrului superior afectat de cancer’, a adăugat Mihai Ionac. AGERPRES