/Instanta Judecatoriei Sectorului 5 a decis citarea presedintelui Basescu in procesul acestuia cu Mugurel Surupaceanu

Instanta Judecatoriei Sectorului 5 a decis citarea presedintelui Basescu in procesul acestuia cu Mugurel Surupaceanu

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus, miercuri, la cererea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, citarea preşedintelui Traian Băsescu în procesul în care acesta cere obligarea deputatului PSD plata unor daune morale simbolice în valoare de un leu pentru declaraţiile legate de magazinele care comercializează produse etnobotanice.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 18 mai, când ar trebui să fie audiat preşedintele Băsescu. Acesta poate lipsi totuşi de la proces, dacă invocă motive temeinice sau dacă renunţă la acţiunea intentată lui Mugurel Surupăceanu.


Preşedintele Traian Băsescu a depus o plângere împotriva deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, în care cere Judecătoriei Sectorului 5 să îl oblige pe acesta la plata unor daune morale simbolice în valoare de un leu pentru declaraţiile social-democratului privind interesul Partidului Democrat Liberal legat de magazinele care comercializează produse etnobotanice.
Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, iniţiator al Legii antidrog, anunţa, pe 14 februarie 2010, că a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în privinţa magazinelor care comercializează produse etnobotanice, sugerând că ar exista anumite grupuri de interese din PDL legate în mod direct de această afacere a drogurilor uşoare.
Mugurel Surupăceanu a apreciat că prin emiterea ordonanţei de urgenţă privind interzicerea produselor etnobotanice, Guvernul Boc a dat posibilitatea comercianţilor de droguri uşoare să îşi vândă produsele rămase către populaţie sau traficanţii din piaţa neagră, sub forma lichidărilor de stocuri la preţuri foarte mici.
El a menţionat că în unele cazuri preţul este de patru ori mai mic decât cel iniţial şi că acest lucru se face prin antedatarea facturilor de vânzare faţă de termenul de intrare în vigoare a OUG, în aşa fel încât să existe o aparentă formă de legalitate.
Deputatul a subliniat că în legea pe care a iniţiat-o împreună cu alţi cinci parlamentari nu era specificat un interval de zece zile care să permită comercianţilor să îşi lichideze stocurile, termen prevăzut însă de ordonanţă.
“Practic, se demonstrează încă o dată că anumite grupuri de interese din PD-L, care în acest moment controlează Guvernul Boc, sunt legate în mod direct de această afacere a drogurilor uşoare. Să ne reamintim că în august 2009, Emil Boc a refuzat să semneze ordonanţa de interzicere a drogurilor uşoare iniţiată de ministrul Sănătăţii de atunci, Ionuţ Bazac, (…) timp în care au ajuns la spital în stare gravă peste 1.000 de persoane, dintre care câteva au şi murit”, susţinea el.
Surupăceanu a reamintit că şi în septembrie 2009, Comisia prezidenţială de analiza riscurilor sociale recomanda dezincriminarea consumului de droguri uşoare.
“Practic, avem de-a face cu o implicare a două dintre cele mai importante instituţii ale statului – Guvernul şi Preşedinţia – în favorizarea şi susţinerea consumului de droguri uşoare în România. Aceste două instituţii ale statului sunt de fapt în acest moment principalele responsabile pentru victimele rezultate din consumul de droguri”, a spus deputatul.
El a mai susţinut că aceste instituţii ar fi girat moral şi instituţional afacerea drogurilor etnobotanice din România ultimilor ani.
“Probabil însă că au făcut aceste lucruri extrem de grave şi nemaiîntâlnite până acum în România, fiindcă aveau anumite datorii de plătit către cei care vând droguri uşoare în România. Probabil sunt adevărate informaţiile care spun că din afacerea drogurilor uşoare s-au finanţat anumite cheltuieli de campanie electorală ale PD-L şi ale lui Traian Băsescu”, a susţinut el.
Deputatul a cerut instituţiilor abilitate ale statului să lămurească aceste chestiuni.