/INS: Managerii estimeaza o crestere moderata in industria prelucratoare, dar o scadere moderata in constructii, in perioada septembrie-noiembrie

INS: Managerii estimeaza o crestere moderata in industria prelucratoare, dar o scadere moderata in constructii, in perioada septembrie-noiembrie

Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2011, o creştere moderată în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate în servicii, dar şi o scădere moderată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +37%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +15%).

De asemenea, pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%).

Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).
În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%) şi a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +10%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +19%).
Conform estimărilor din luna septembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).