/Inovaţii tehnologice în domeniul medicinei dentare

Inovaţii tehnologice în domeniul medicinei dentare

Medicina dentară actuală este dominată de unele inovaţii tehnologice ce au determinat o modificare esenţială a abordării medicilor specialişti, atât pentru diagnostic, cât şi pentru planificare şi tratamentul propriu-zis, a explicat dr. Alecsandru Ionescu, de la Societatea de Stomatologie Estetică, la lansarea luni a proiectului “DENT- Dinamism, Eficienţă şi Noi Tehnologii în Medicina Dentară”.Acesta a subliniat că investigaţiile imagistice (CBCT), susţinute de software-uri performante pentru diagnostic şi simulări de tratament, împreună cu noile tehnici computerizate de realizare a lucrărilor de laborator au împins medicina dentară către noţiunea de “ştiinţă exactă”.

CBCT sau computer tomograf cu fascicol conic este o tehnologie de scanare tomografică ce poate scana şi dobândi informaţii volumetrice capabile de a genera informaţii 3D complete cu radiaţii sensibil mai mici decât orice tehnologie similară CT.

Aceasta oferă numeroase avantaje în modalităţile de generare a imaginii, prin precizie, viteză şi siguranţă.

CBCT este folosit în practică în ultimii ani pentru diagnostic şi planificarea tratamentului în diferite specialităţi ale medicinei dentare, cum ar fi chirurgie maxilo-facială, implantologie orală şi patologie orală.

Asistat de calculator, medicul poate realiza intervenţii chirurgicale minim invazive şi de maximă precizie a arătat medicul. Acest concept oferă un ajutor semnificativ în implantologia orală actuală, determinându-se cu uşurinţă cea mai bună soluţie de tratament, numărul de implanturi, angulaţia inserării şi alte aspecte tehnice, a precizat dr. Alecsandru Ionescu.

Nu în ultimul rând, proiectarea asistată de calculator şi frezarea asistată de calculator au dus lumea actuală a medicinei dentare către un nou nivel, precizia şi rezistenţa lucrărilor realizate prin aceste procedee, precum şi scurtarea duratei de execuţie, eliminarea unor erori umane conferind pacienţilor liniştea şi încrederea pe care şi-au dorit-o întotdeauna.

Proiectul “DENT” îşi propune creşterea adaptabilităţii şi competitivităţii medicilor dentişti prin participarea la cursuri de formare profesională, facilitându-se astfel acumularea de noi cunoştiinţe, dezvoltarea unor abilităţi şi aptitudini ale acestora care să favorizeze îmbunătăţirea performanţelor individuale, în concordanţă cu aspiraţiile profesionale, precum şi adoptarea noilor tehnologii.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European. AGERPRES