/Inimile dezvoltate in laborator dau sperante de transplant milioanelor de cardiaci

Inimile dezvoltate in laborator dau sperante de transplant milioanelor de cardiaci

Oamenii de ştiinţă dezvoltă inimi umane în laborator, dând astfel speranţă milioanelor de pacienţi cardiaci. Cercetători americani sunt de părere că organele artificiale ar putea începe să bată peste câteva săptămâni, scrie Daily Mail de luni.

Experimentul constituie un pas important spre crearea primei inimi dezvoltate din celule stem. Se încearcă folosirea celulelor stem ale unui pacient care are nevoie de un nou organ pentru a creşte efectiv în condiţii de laborator un organ care să-l înlocuiască pe cel bolnav. Cercetătorii se mai gândesc sa creeze organe precum rinichi, ficat, pancreas, care să salveze viaţa unor pacienţi bolnavi.

Dr Doris Taylor, expert în medicina regenerativă la Universitatea Minessota din Minneapolis, spune că ‘inimile se dezvoltă şi sperăm să înceapă să bată peste câteva săptămâni’. ‘Mai sunt multe piedici de depăşit până la crearea unei inimi pe deplin funcţionale. Eu cred că într-o bună zi va fi posibil să creăm organe întregi pentru transplant’, adaugă ea.

Pacienţii supuşi unei grefe normale de inimă trebuie să ia medicamente toată viaţa, ei prezentând risc crescut de presiune ridicată a sângelui, deficienţă renală şi diabet. Dacă se vor putea crea inimi noi recurgând la propriile celule stem ale pacientului, riscul respingerii va fi mult diminuat. Laboratoarele de dezvoltare a astfel de organe au fost înfiinţate pentru a folosi acest tip de celule – celule stem care se pot transforma în diferite tipuri de ţesuturi.

În 2007, doctori din Marea Britanie au dezvoltat o valvă de inimă umană folosind celule stem prelevate din măduva osoasă a unui pacient.