/Inflatia modifica obiceiurile alimentare (Oxfam)

Inflatia modifica obiceiurile alimentare (Oxfam)

Obiceiurile alimentare s-au schimbat în numeroase ţări din cauza creşterii preţurilor produselor, potrivit unui studiu realizat pentru organizaţia neguvernamentală Oxfam în 17 ţări şi publicat miercuri, semnalează AFP şi ABC.

Mai bine de jumătate dintre persoanele chestionate (54%) şi-au modificat alimentaţia în ultimii doi ani; peste o treime, 39%, din cauza creşterii preţurilor, iar 33% din motive de sănătate.

Creşterea preţurilor îngrijorează 66% dintre subiecţi, dar în timp ce în ţările industrializate preocuparea este ca alimentele să fie hrănitoare şi sănătoase (43%), în ţările mai sărace problema este accesul la alimente, subiect care îngrijorează 57% dintre subiecţi în Kenya şi 45% în Tanzania.

‘Alimentaţia noastră se schimbă rapid şi pentru multe persoane se schimbă în rău’, a estimat directorul executiv al Oxfam, Jeremy Hobbs, într-un comunicat dat publicităţii la Londra.

‘Un mare număr de persoane, în special în cele mai sărace ţări, reduc cantitatea sau calitatea a ceea ce mănâncă, din cauza creşterii preţurilor alimentelor’, a adăugat Jeremy Hobbs.

Oxfam a cerut liderilor din lumea întreagă, în special miniştrilor agriculturii din ţările G20 – care se vor reuni în Franţa săptămâna viitoare pentru a aborda criza globală a preţurilor alimentelor – să acţioneze pentru redresarea sistemului alimentar.

Ei trebuie să intervină pentru a reglementa piaţa materiilor prime şi a reforma politicile defectuoase în materie de biocarburanţi şi să-i ajute pe micii producători să se adapteze la schimbările climatice, potrivit Oxfam.

Acest sondaj de opinie a fost realizat între 6 aprilie şi 6 mai 2011 pe un eşantion de 16.421 de persoane din 17 ţări: Australia, Germania, Brazilia, Ghana, Guatemala, Spania, SUA, India, Kenya, Mexic, Olanda, Pakistan, Filipine, Rusia, Africa de Sud, Tanzania şi Marea Britanie.