/Inceput de sezon pentru un virus letal in Australia

Inceput de sezon pentru un virus letal in Australia

Proprietarii de cai din Australia şi nu numai se află în pericol, avertizează experţii, anunţând debutul sezonului în care este activ virusul Hendra, adus de liliecii din familia Pteropodidae, potrivit site-ului News-Medical.net.

Acest virus a fost descoperit pentru prima dată în 1994. Din acel moment au fost infestaţi mai mult de 40 de cai şi şapte bărbaţi, dintre care patru au decedat.

Virusul provoacă dezvoltarea de boli respiratorii şi neurologice, se transmite uşor la om prin contact direct cu animalele şi secreţiile acestora. Deocamdată nu s-a înregistrat niciun caz de transmitere a acestui virus de la om la om, dar mai multe fapte indică mutaţii suferite în ultimii ani de acest virus, ceea ce complică întreaga problemă în lipsa de vaccinuri şi medicamente pentru combaterea corespunzătoare a acestuia.

Asociaţia veterinară australiană recomandă insistent tuturor să acorde o atenţie deosebită simptomelor de infecţii provocate de virus. Experţii recomandă o igienă sporită în cazul persoanelor care intră în contact cu animalele.

Este cunoscut faptul că infecţiile cauzate de virusul Hendra se manifestă diferit de la persoană la persoană. De obicei, la început simptomele sunt asemănătoare gripei (febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât, tuse uscată, umflarea ganglionilor limfatici, somnolenţă, ameţeli). În general, perioada de incubaţie variază între 5 şi 14 zile.

Pe baza datelor obţinute în cursul tratării anterioare a pacienţilor, medicii au stabilit că virusul poate provoca insuficienţă respiratorie, renală, tromboză arterială, ceea ce poate duce la stop cardiac.