/Inaugurarea Centrului de Ingrijire pentru Copii cu Tulburari de Spectru Autist

Inaugurarea Centrului de Ingrijire pentru Copii cu Tulburari de Spectru Autist

Primul Centru-pilot de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA), din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, a fost inaugurat joi, în prezenţa ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn.
Potrivit managerului spitalului, Violeta Manasi, acest centru reprezintă rezultatul unui efort de aproximativ doi ani prin implementarea unui proiect finanţat în cadrul Programului de Cooperare Norvegian, program realizat printr-un memorandum de înţelegere între guvernele României şi Norvegiei prin care ţara noastră a fost finanţată cu 48 milioane de euro pentru 29 de proiecte, dintre care cinci vizează sectorul de sănătate.
Manasi a informat că unul dintre cele cinci proiecte este Centrul de îngrijire pentru copii în dezvoltarea psihomotorie iar grantul acordat prin acest program este în valoare de 2,9 milioane euro. Valoarea totală a proiectului este de 3.632.200 de euro, din care 732.000 de euro puşi la dispoziţie de Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii.


Managerul spitalului de psihiatrie a mai precizat că acest proiect este primul la nivel naţional care oferă o abordare completă şi specializată, în scopul de a oferi un spaţiu adecvat, incluzând toate facilităţile necesare pentru diagnosticarea şi îngrijirea copiilor cu TSA, astfel încât aceştia să capete îndemânări şi abilităţi pentru a se putea integra mai bine în comunitate.
“Am reuşit să construim această clădire echipată în totalitate la standarde europene, inclusiv din punct de vedere al serviciilor oferite copiilor. Avem echipamente medicale de ultimă generaţie, o cameră specială terapeutică pentru stimularea senzorială a acestor copii, plus toate echipamentele de terapie specială necesare reintegrării sau integrării copiilor în grup”, a explicat Violeta Manasi.
În opinia acesteia, problema care ar trebui rezolvată este cea referitoare la includerea diagnosticului de autism şi la adulţi.
La rândul său, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Capitalei, Marius Savu, a spus că în momentul de faţă autismul ca afecţiune este extrem de puţin luat în considerare de societate.
“Există o lege a autismului care a fost promulgată în Parlamentul României, arătând că această tulburare este importantă şi trebuie să ne implicăm”, a subliniat Marius Savu.
El a precizat că primăria se implică în această problemă atât pe zona medicală, la nivelul Spitalelor “Dr. Constantin Gorgos” şi Obregia, cât şi pe linie socială, prin direcţia de specialitate a primăriei.
“Încercăm cu cei de la Direcţia Socială să integrăm activităţile astfel încât în centrul pe care l-am inaugurat să se desfăşoare partea de recomandări şi educaţie medicală, în timp ce acolo (n.r. – Direcţia Socială) să se acorde sprijin familiilor care au copiii cu autism şi care nu îşi pot permite singure să facă faţă nevoilor acestor copii”, a afirmat directorul Marius Savu.
Conform datelor furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist, evoluţia TSA la nivel naţional are o incidenţă mare, în România fiind identificate peste 20.000 de persoane cu dizabilităţi de învăţare, din care 10% sunt în Bucureşti.