/În SUA au crescut vânzările de Vicodin, medicamentul preferat de dr.House

În SUA au crescut vânzările de Vicodin, medicamentul preferat de dr.House

În ultimii cinci ani, vânzările de Vicodin – un analgezic capabil să creeze dependenţă, la care recurge frecvent Gregory House, medicul cinic din popularul serial televizat ‘Dr. House’ interpretat magistral de Hugh Laurie – au crescut cu peste 19 milioane de reţete. Doar anul trecut, americanii au consumat 131 milioane de cutii de astfel preparat, potrivit The Daily Mail.
Dr. Thomas Friden, directorul Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA, trage un semnal de alarmă, constatând că decesele cauzate de consumul în exces de Vicodin a depăşit numărul deceselor asociate cu utilizarea unui ersatz de cocaină, aşa-numitul crack, în anii 80, şi de heroină în anii ’70 ai secolului trecut.

Până în prezent, numărul de victime ale consumului de Vicodin a depăşit numărul victimelor făcute de accidentele rutiere în 17 state americane. Numărul de locuitori ai SUA reprezintă doar 4,6% din populaţia lumii, dar americanii consumă 80% din analgezice pe plan mondial, iar lider de vânzări este Vicodinul.

Andrew J. Kolodny, şeful Secţiei de psihiatrie de la Maimonides Medical Center, spune că Vicodinul este în prezent cel mai popular medicament pe bază de opiacee. El consideră că riscul reprezentat de Vicodin, care este tot atât de periculos ca Oxicodona (analgezic opioid) sau heroina, este subestimat astăzi de către Administraţia pentru controlul aplicării legilor privind drogurile.

Mai mult de 600.000 de medici în SUA au dreptul de a prescrie acest preparat, între care stagiari şi chiar stomatologi.AGERPRES/(Dan Gheorghiu)