/În SUA a fost autorizată vânzarea de teste ADN care depistează riscul diferitelor maladii

În SUA a fost autorizată vânzarea de teste ADN care depistează riscul diferitelor maladii

La doi ani după ce a fost forțată de agenția medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) să stopeze comercializarea de kituri pentru analize ale ADN-ului care pot determina riscul de boli, compania ’23andMe’ a primit undă verde pentru a vinde către public noi teste, informează agenția France Presse. Anne Wojcicki, CEO al companiei ’23andMe’

“Am lucrat cu FDA timp de doi ani pentru a stabili un cadru de reglementare pentru vânzarea directă către consumatori a testelor genetice”, a anunțat miercuri Anne Wojcicki, CEO al companiei ’23andMe’.

Aceste noi kituri vor permite clienților să vadă dacă sunt purtători de mutații genetice care cresc foarte mult riscul ca descendenții lor să sufere de anumite boli. Testul va oferi informații cu privire la 36 de boli, inclusiv fibroza chistică.

Firma a crescut costul acestui serviciu de la 99 de dolari la 199 de dolari, precizează AFP.

Compania ’23andMe’, care numără printre investitorii săi gigantul Google, a provocat senzație cu testele sale în 2013, susținând dreptul tuturor pacienților de a cunoaște direct propriile informații genetice fără a apela la un medic.

Dar în luna noiembrie a anului 2013, FDA a pus capăt acestui succes oprind comercializarea kiturilor de testare ADN.

FDA a fost îngrijorată de “consecințele potențiale asupra sănătății” în cazul unor rezultate fals pozitive sau fals negative.

În cazul unui rezultat fals pozitiv pentru riscul de cancer mamar sau cancer ovarian, o femeie ar putea apela la tratamente sau proceduri invazive în încercare de a detecta maladia. În schimb, un test fals negativ ar putea duce persoana în situația de a ignora existența unui risc real.

Noile teste produse de compania ’23andMe’ (cifra 23 din numele său făcând referire la cele 23 de perechi de cromozomi din ADN-ul uman) nu mai oferă evaluarea riscului de cancer, de boli cardiovasculare, de diabet sau de Alzheimer care a creat probleme în acceptarea de către FDA a acestor kituri, mai informează AFP.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu)