/In Romania, prapastia dintre mediul urban si cel rural se accentueaza

In Romania, prapastia dintre mediul urban si cel rural se accentueaza

Boom-ul economic pe care l-a cunoscut România nu a făcut decât să accentueze decalajul dintre mediul urban şi rural. Primarul unei comune de 3.300 de locuitori din sud-estul ţării, Cristea Gâscan, a devenit acum trei ani cunoscut în întreaga Europă graţie ideii de a reforma sistemul de alocaţii oferind ‘capre în loc de ajutor social’, scrie ziarul La Croix în ediţia de miercuri.

‘Decât să ia aceste ajutoare sociale şi să se oprească în prima cârciumă, iar copiii de acasă să nu beneficieze de niciun bănuţ, mai bine le dau animale în bătătură care să le asigure laptele cu obligaţia de a nu le vinde şi a nu le tăia’, spunea el atunci.

Iniţiativa a avut succes pe jumătate şi nu a funcţionat decât doi ani. Acum, Cristea Gâscan nu mai este mediatizat, dar se confruntă cu aceleaşi probleme. ‘Aproape 80 % dintre săteni încasează mai puţin decât venitul minim garantat (600 lei, aproximativ 150 euro, n.red.), dar numai nouă persoane au drept la alocaţii’, spune el.

Recentele reforme aplicate în sistemul de ajutoare sociale au avut într-adevăr ca efect o reducere importantă a numărului beneficiarilor. De exemplu, persoanele care au peste 2.000 m2 de teren în jurul casei nu mai au dreptul la aceste ajutoare.

‘În comuna mea, majoritatea locuitorilor au între 2.000 m2 şi 3.000 m2 de teren. Supravieţuieşte fiecare cum poate, fie cu o vacă sau o oaie, fie cu alocaţiile copiilor’, adaugă Cristea Gâscan.

Potrivit unui studiu efectuat de Institutul de cercetare a calităţii vieţii, aproape 80 % dintre săraci trăiesc în mediul rural. Creşterea economică exponenţială pe care a înregistrat-o ţara în anii 2000 a adus târziu beneficii mediului rural, care a fost primul şi cel mai afectat de criză.

‘La aceasta se adaugă faptul că reformele din sistemul social nu iau deloc în considerare specificul unor comunităţi’, spune sociologul Manuela Stanculescu.

Preocupat cu optimizarea serviciilor publice, statul închide efectiv numeroase spitale mici sau şcoli din mediul rural fără ca vreun studiu de impact să fi fost efectuat.

‘Prăpastia dinte mediul rural şi cel urban este enormă şi se accentuează. Bucureştiul este Europa, în timp ce satele din Moldova nu au nimic european’, precizează sociologul. Iar Cristea Gâscan spune că ‘ situaţia nu este pe cale de a se ameliora’.