/In mod surprinzator, Omega-3 favorizeaza o forma agresiva de cancer de prostata

In mod surprinzator, Omega-3 favorizeaza o forma agresiva de cancer de prostata

Deşi nutriţioniştii recomandă includerea în alimentaţie a produselor bogate în Omega-3, deoarece scade nivelul de colestrol şi previne cancerul, un recent studiu american arată că acest acid nu este chiar atât de sănătos precum se spune şi că poate favoriza dezvoltarea unei forme agresive de cancer de prostată, relatează The Globe and Mail.

‘Am fost de-a dreptul surprinşi de această descoperire pentru că, dimpotrivă, credeam că Omega-3 reduce ritmul de evoluţie a cancerului’, a declarat Theodore M. Brasky, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

La baza acestui studiu se află date privind 19.000 de bărbaţi de peste 55 de ani, implicaţi în experimente vizând cercetarea proprietăţilor anticancerigene ale medicamentului Finasterid, cunoscut şi sub numele comercial de Proscar.

Analizele au arătat că la bărbaţii în al căror sânge a fost detectat un nivel mai ridicat de acid docosahexaenoic, de tipul Omega-3, riscul de a dezvolta o formă agresivă de cancer de prostată era de 2,5 ori mai mare decât în cazul celorlalţi.

În mod surprinzător, bărbaţii în al căror sânge s-au înregistrat niveluri ridicate de grăsimi trans nesănătoase, asociate de regulă cu multe procese inflamatorii, riscul de a dezvolta acest tip de cancer era cu 50% mai mic. Oamenii de ştiinţă încă nu pot găsi o explicaţie a acestui fapt.