/Iasi: Persoanele infectate cu HIV, in pericol de a ramane fara medicamente

Iasi: Persoanele infectate cu HIV, in pericol de a ramane fara medicamente

Persoanele infectate cu HIV din judeţul Iaşi care sunt în tratament ARV se confruntă cu lipsa medicamentelor, susţin reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.Directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, prof.univ.dr. Carmen Dorobăţ, a declarat, pentru AGERPRES, că în cursul zilei de miercuri a primit asigurări din partea reprezentanţilor Casei Judeţene a
Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Iaşi că unitatea pe care o conduce va primi finanţarea necesară achiziţionării de medicamente pentru persoanele infectate cu virusul HIV.


”În urma discuţiilor purtate în cursul acestei după-amiezi cu reprezentanţii CJAS s-a stabilit locarea de fonduri pentru achiziţionarea de astfel de medicamente. Stocul este suficient însă până pe 12-15 octombrie.
Oricum, este mai mult decât ştiam azi dimineaţă că o să avem în luna octombrie, adică zero lei”, a precizat Dorobăţ.
În prezent, la centrul regional de la Spitalul de Boli Infecţioase există în evidenţe aproximativ 1.440 de persoane infectate cu HIV/SIDA, cu 100 mai mult decât anul trecut.

Peste 250 dintre aceştia sunt din judeţul Iaşi, iar tratamentul lunar al acestora este de 750.000 de lei.
Situaţia nu este singulară. În urmă cu un an, un ieşean anunţa că va deschide în instanţă o acţiune împotriva Ministerului Sănătăţii şi Casei Asigurărilor de Sănătate motivând că nu îşi mai poate urma corect tratamentul specific persoanelor seropozitive din cauza epuizării repetate aproape în totalitate a stocului din farmacia Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Pentru a-şi continua tratamentul, bărbatul afirma că un bolnav de HIV/SIDA este nevoit să apeleze la ”medicamentele de împrumut”.

La rândul lor, reprezentanţii Fundaţiei ”Alături de Voi” (ADV) România susţin că vor sesiza Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre această situaţie.