/Iasi: Elevii au marsaluit pe strazi impotriva consumului de etnobotanice

Iasi: Elevii au marsaluit pe strazi impotriva consumului de etnobotanice

Peste 400 de elevi de liceu şi studenţi au mărşăluit, sâmbătă, pe arterele principale ale Iaşiului, pentru a atrage atenţia asupra efectelor nocive ale substanţelor cu efect halucinogen, cunoscute şi sub denumirea de plante etnobotanice.
Tinerii au parcurs cei câţiva kilometri dintre Rond Copou şi Fundaţie, sperând că astfel colegii şi prietenii lor nu vor cădea pradă plantelor comercializate în “magazinele de vise”. Marşul face parte din proiectul “Contează ce şi cum visezi!”, lansat de elevii voluntari de la Clubul IMPACT VASILIADA al Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi” Iaşi.


“Ne dorim ca astfel să sensibilizăm opinia publică şi factorii decidenţi pentru a stopa consumului de substanţe etnobotanice, fapt care a devenit un adevărat fenomen în rândul tinerilor. Totodată, astfel marcăm şi Săptămâna Voluntariatului”, a declarat profesoara Carmen Filoti.
Acestora li s-a alăturat şi medicul-deputat Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul mai multor proiecte legislative privind combaterea acestui nou fenomen.
“Acest proiect trebuie dezvoltat, iar specialiştii în domeniu trebuie să meargă din şcoală în şcoală pentru a explica tinerilor la ce riscuri se expun în cazul în care consumă astfel de produse. Dacă prima iniţiativă legislativă depusă de mine în plenul Parlamentului se promulga la timp, nu se ajungea la un număr atât de mare de consumatori de plante etnobotanice. Lucrurile mai pot fi rezolvate dacă stabilim o politică naţională antidrog pentru că trebuie să recunoaştem, fie că ne place sau nu, fenomenul abuzului de substanţe cu efect halucinogen va continua atât timp cât nu avem o legislaţie adecvată”, a spus medicul deputat Tudor Ciuhodaru.
Potrivit statisticilor, consumul de droguri începe de la vârste timpurii, sub 14 ani – 13%, 14-15 ani – 10%, 16-17 ani – 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicată în locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. De asemenea, 23,4% dintre adolescenţii de clasa a XII-a au menţionat că pot procura uşor plantele cu efect halucinogen în astfel de locuri, iar 17,8% susţin că este chiar foarte uşor, în timp ce la petrecerile cu prietenii 18% au declarat că le pot procura în aceste locuri uşor, iar 12,8% – foarte uşor.