/Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru lanseaza ghidul riscurilor legate de consumul de droguri de sinteza

Iasi: Deputatul Tudor Ciuhodaru lanseaza ghidul riscurilor legate de consumul de droguri de sinteza

Elevii şi părinţii acestora vor fi informaţi asupra riscurilor legate de consumul de droguri de sinteză prin intermediul “carnetului etnobotanic”, în cadrul campaniei lansate de deputatul conservator Tudor Ciuhodaru la nivel naţional – “Nu toate frunzele sunt bune. Stop etnobotanicelor!”.
‘Carnetul etnobotanic’ va fi prezentat, pentru început, în această săptămână, în şcolile şi liceele din Iaşi pentru a informa elevii asupra riscurilor consumului drogurilor de sinteză. Ghidul este realizat de voluntarii Centrului Integrat Regional de Tratamente, Intoxicaţii, Traume şi Arsuri (CIRTITA), sub coordonarea lui Tudor Ciuhodaru, medic primar specialist în toxicologie şi suicidologie, de la fostul Spital de Urgenţe, actualmente secţie exterioară a Spitalului “Sfântul Spiridon”.


“Sunt trei ani de când tratez în Spitalul de Urgenţe din Iaşi şi în Parlamentul României problematica drogurilor de sinteză. Laxitatea legislativă a permis explozia acestui fenomen, iar letargia autorităţilor locale şi centrale sugerează complicitatea la această crimă. Pe lângă activitatea legislativă prin care am dorit interzicerea comercializării acestor produse, precum şi sancţionarea cu 20 de ani de închisoare a celor ce comercializează aceste substanţe, am iniţiat la nivel naţional campania ‘Nu toate frunzele sunt bune! Stop etnobotanicelor’ şi împreună cu profesorii, elevii şi părinţii, psihologii şi medicii din întreaga ţară continuăm campania de informare şi educare asupra riscurilor legate de consumul drogurilor de sinteză”, a declarat marţi, presei, medicul Tudor Ciuhodaru.
Parlamentarul ieşean a ţinut să atragă astfel atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare mai ales că în prezent aproape un sfert dintre consumatorii de droguri de sinteză din România sunt elevi.
Campania “Nu toate frunzele sunt bune. Stop etnobotanicelor!” a debutat în liceele “Emil Racoviţă” şi “Vasile Alecsandri” din Iaşi, precum şi şcolile “Petru Poni” sau “Vasile Lupu” din Iaşi şi a fost extinsă la nivelul mai multor instituţii de învăţământ preuniversitar din ţară.
Problemele care vizează consumul de plante etnobotanice în rândul elevilor şi studenţilor din România, şi nu numai, vor fi prezentate de medicul parlamentar la sfâşitul lunii iunie în Parlamentul European.