/Iasi: `Cetateni de onoare` ai judetului pentru ca au investit o parte din avere pentru modernizarea satului natal

Iasi: `Cetateni de onoare` ai judetului pentru ca au investit o parte din avere pentru modernizarea satului natal

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, le-a înmânat, miercuri, “Diploma de cetăţean de onoare” fraţilor Petru şi Constantin Baciu, originari din comuna Dolheşti, în vârstă de 83 de ani, respectiv 91 de ani, pentru că au investit 2,5 milioane de euro din averea proprie în modernizarea satului natal.
Distincţiile au fost conferite într-o şedinţă extraordinară a CJ Iaşi.
“Sunteţi primii din Moldova care faceţi atât de multe pentru comuna natală. Sper să nu fiţi şi ultimii care fac acest lucru, iar exemplul să fie urmat”, a afirmat Constantin Simirad.


Fraţii Petru şi Constantin Baciu, originari din Dolheşti, au reuşit să strângă în 50 de ani o adevărată avere în străinătate, Constantin profesând ca medic cardiolog la Roma, iar Petru ca inginer în Statele Unite ale Americii.
“Când am discutat cu fratele meu am zis să facem mai întâi drumurile. Am învăţat de la părinţii noştri că trebuie să ne comportăm în felul acesta. Sper ca şi alţii să fie stimulaţi să facă ce am făcut noi”, a afirmat Constantin Baciu.
În anul 1999, Petru şi Constantin Baciu s-au întors în satul natal, unde au investit 400.000 de dolari în construcţia unei benzinării. Între anii 2001 şi 2005, cei doi fraţi au investit peste 1,5 milioane de dolari pentru asfaltarea a 7,5 kilometri de drum şi construirea a cinci poduri şi acostamente.
Până în 2009, cei doi au investit peste 2,5 milioane de euro pentru modernizarea satului Dolheşti, înfiinţarea unei fundaţii care să sprijine copiii orfani până la vârsta majoratului, dar şi a bătrânilor cu probleme financiare şi a tinerilor care vor să urmeze o facultate.
De asemenea, fraţii Baciu vor să doneze peste 30 de hectare de teren şcolii şi bisericii din localitatea în care s-au născut.