/Iasi: Asociatia bolnavilor cu afectiuni hepatice ar putea actiona in instanta CJAS

Iasi: Asociatia bolnavilor cu afectiuni hepatice ar putea actiona in instanta CJAS

Reprezentanţii filialei ieşene a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) intenţionează să acţioneze în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi pentru îngrădirea dreptului la viaţă a celor 500 de persoane diagnosticate cu hepatită cronică, ce aşteaptă de luni de zile pentru a beneficia de tratament.
Preşedintele filialei ieşene a APAH-RO, Galia Eremia, a afirmat că aproape 500 de persoane aşteaptă luni de zile, în majoritatea cazurilor de aproape doi ani, să-şi primească tratamentul salvator.
Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât, comparativ cu restul ţării, pe listele CJAS Iaşi se află cei mai mulţi pacienţi cu hepatită cronică virală B, C şi D, după Bucureşti.


Conform statisticilor, din cauza numărului mare de solicitări, Iaşiul se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte perioada de aşteptare a terapiei antivirale. Din acest motiv, reprezentanţii APAH-RO protestează public faţă de atitudinea pe care o au reprezentanţii CJAS faţă de aceşti pacienţi.
“S-au dat asigurări, în repetate rânduri, că se fac eforturi. Din păcate, acestea nu se văd şi de membrii asociaţiei. Ei se consideră a fi ignoraţi. (…) Ne este teamă că eforturile medicilor sunt compromise de perioada lungă de aşteptare. În aceste condiţii ne întrebăm cine garantează pentru viaţa acestor oameni. Suntem profund îngrijoraţi de situaţia de la Iaşi şi sperăm ca vocea noastră să fie auzită”, a declarat presei Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
În cazul în care reprezentanţii CJAS Iaşi nu vor găsi soluţii pentru a debloca această situaţie, cei de la APAH-RO vor deschide un proces în instanţă sub acuzaţia de ”îngrădire a dreptului la viaţă al pacienţilor cu afecţiuni hepatice”.
Totodată, cei de la APAH-RO anunţă că vor susţine orice pacient cu hepatită cronică virală, aflat pe lista de aşteptare, care va chema CJAS Iaşi în instanţă.
La rândul său, directorul CJAS Iaşi, medicul Iulian Şerban, consideră că aceste întârzieri nu le pune în pericol viaţa “pentru că tratamentul nu-i prea ajută”. Mai mult, acesta îi acuză pe cei de la APAH-RO că fac jocurile producătorilor de medicamente.
“Casa cheltuie lunar peste 6.000 de lei pentru tratamentul cu Interferon al unui singur pacient. Din păcate, mai puţin de jumătate dintre cei care urmează acest tratament se şi vindecă. Din nefericire, nu avem banii necesari acoperirii întregii liste, pentru că la Iaşi mulţi dintre contribuabili nu-şi achită fondul asigurărilor sociale de sănătate. Un astfel de caz este Centrala Electro Termică (CET), care are datorii către noi de 13 milioane de lei. Din păcate, situaţia nu este singulară. Dacă toţi contributorii şi-ar plăti datoriile la timp nu am mai avea aceste probleme financiare în sistemul sanitar”, a declarat, pentru AGERPRES, dr Iulian Şerban.