/Iasi: Agentul de penitenciar mort in accidentul de tramvai, inmormantat cu onoruri militare

Iasi: Agentul de penitenciar mort in accidentul de tramvai, inmormantat cu onoruri militare

Sute de persoane, printre care 200 de angajaţi şi reprezentanţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, s-au alăturat, joi, familiei, rudelor, prietenilor agentului de penitenciar mort luni în urma unui accident de tramvai pentru a lua parte la înmormântarea acestuia.
După ceremonialul religios, sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al agentului Dănuţ Condurache, acoperit cu drapelul naţional, a primit onorurile militare din partea gărzii de onoare.


“A primit toate onorurile care se cuvin unui coleg dispărut în misiune. În momentul producerii accidentului, colegul nostru se afla în misiune. Am fost prezenţi toţi colegii de la penitenciar, excepţie au făcut doar cei care s-au aflat în serviciu. Cu siguranţă şi aceştia au fost cu sufletul alături de noi”, a declarat pentru AGERPRES directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, Marius Vulpe.
Dănuţ Condurache a fost înaintat post mortem la gradul de subinspector de penitenciar.
Agentul Dănuţ Condurache, în vârstă de 42 de ani, şi asistenta medicală Mirela Drăguşanu, de 44 de ani, se aflau luni după-amiază într-un autoturism care a fost zdrobit de un tramvai care circula pe ruta 13. În momentul producerii accidentului, maşina în care se afla agentul staţiona la semafor, alături de alte cinci autoturisme şi un autobuz. În urma impactului puternic, Dacia în care se aflau angajaţii Penitenciarului a fost zdrobită, ruptă în două, iar şoferul acesteia, agentul Dănuţ Condurache, a murit pe loc.
Colega sa Mirela Drăguşanu a suferit mai multe traumatisme la nivelul umărului, toracelui, dar cele mai grave au fost două fracturi ale bazinului, motiv pentru care marţi dimineaţă a fost transferată, cu ajutorul unui elicopter, la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
În acelaşi accident, alte şapte persoane au fost grav accidentate. Ele au fost duse la mai multe spitale din Iaşi, în funcţie de gravitatea şi localizarea rănilor.
Vatmanul care a produs accidentul, un bărbat în vârstă de 35 de ani, este angajat al RATP Iaşi de 14 ani. În anii 2002 şi 2003, el a fost implicat în mai multe evenimente rutiere, iar în 2008 a fost implicat în două coliziuni minore – după cum susţine şeful RATP Iaşi, Marcel Ghercă. El a fost reţinut marţi seară cu mandat pentru 24 de ore pentru ucidere din culpă şi vătămarea corporală gravă.
Până acum, vatmanul a declarat anchetatorilor că nu i-au funcţionat frânele, lucru infirmat în timpul celor două expertize tehnice făcute marţi în prezenţa procurorilor.
Acelaşi tramvai a fost implicat întru-un incident în luna ianuarie, când a luat foc în faţa CET din cauza unui scurtcircuit la sistemul pantograf. Atunci tramvaiul era condus de acelaşi vatman, care a reuşit să stingă focul. Nu au existat victime.
Tramvaiul de tip Be a fost adus la Iaşi în luna noiembrie. El face parte dintr-o donaţie de 13 vagoane oferite în cursul anului trecut de guvernul elveţian. Ultima revizie la care a fost supus tramvaiul în cauză a fost pe 9 martie. După producerea accidentului de luni, primarul Gheorghe Nichita a dispus retragerea acestora de pe stradă şi efectuarea unor noi expertize.