/Ialomitianu: Din analiza facuta cu FMI si CE reiese ca rezultatele pe primele noua luni sunt foarte bune

Ialomitianu: Din analiza facuta cu FMI si CE reiese ca rezultatele pe primele noua luni sunt foarte bune

Rezultatele economico-financiare pe primele nouă luni sunt foarte bune, reiese din analiza făcută împreună cu reprezentanţii FMI şi cei ai Comisiei Europene, a declarat, luni, ministrul de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, înainte de şedinţa BPN al PDL.
Ministrul de Finanţe a precizat că pentru 2012 trebuie găsit un optim pentru încadrarea într-un deficit bugetar care să asigure creşterea economică.


“Suntem în negociere cu FMI şi Comisia Europeană. Astăzi avem o întâlnire la orele 16.00. Am analizat până acum rezultatele pe nouă luni, avem rezultate foarte bune. Discutăm proiectul de buget pe 2012 şi trebuie să găsim optimul între un deficit bugetar care să asigure creştere economică şi concomitent cu modul de finanţare, pentru că nu vrem să cădem în capcana de a ne împrumuta la dobânzi mari, iar deficitul să fie consumat de dobânzi”, a declarat Ialomiţianu.
Ministrul de Finanţe a comentat şi propunerile USL, apreciind că sunt lipsite de profesionalism.
“Am văzut şi condiţiile puse de USL. Nu poţi să măreşti cheltuielile şi să reduci impozitele şi taxele, impactul ar fi de 20 de miliarde de lei şi am mări deficitul cu 3,6%, lucru ce ar duce la încălcarea legislaţiei europene privind procedura de ieşire din deficit excesiv. Mai mult decât atât, au propus reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu 50%. Să nu uităm că din cele 31 de miliarde cheltuieli cu bunuri şi servicii, 16 miliarde sunt medicamente şi servicii medicale. Nu cred că USL vrea să reducă medicamentele şi serviciile medicale, să închidem spitale. Eu cred că este lipsă de profesionalism, iar plenul acela de măsuri, să reducem taxele şi impozitele şi să mărim cheltuielile este un rezultat al relaţiei nefireşti între dreapta şi stânga”, a apreciat Gheorghe Ialomiţianu.
Ministrul de Finanţe şi-a exprimat speranţa că în urma consultărilor cu FMI şi CE se va găsi optimul pentru alocarea de resurse pentru investiţii şi modul de finanţare a deficitului.
“Este imposibil să sărim de 3%, văd că USL-ul vrea, pentru că încălcăm legislaţia europeană. În 2012, trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv”, a mai afirmat Ialomiţianu.
Ministrul de Finanţe a precizat că bugetul pe 2012 va fi trimis în Parlament după finalizarea negocierilor cu FMI şi CE.