/Ialomita: Ziua internationala de constientizare a autismului, marcata la Slobozia

Ialomita: Ziua internationala de constientizare a autismului, marcata la Slobozia

Membri ai Asociaţiei ‘Ajutaţi-ne să înţelegem lumea’ au marcat, miercuri, la Centrul Cultural UNESCO ‘Ionel Perlea’ din Slobozia, ziua internaţională de conştientizare a autismului, printr-o întâlnire cu specialişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, medici şi părinţi ai căror copii sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.
Preşedintele asociaţiei, Eugen Ghiţă, a declarat că prin această întâlnire s-a dorit atragerea cât mai multor specialişti, părinţi şi autorităţi pentru sprijinirea organizaţiei şi, implicit a copiilor autişti, dar şi pentru discutarea mai multor aspecte legate de legislaţie şi problemele pe care le întâmpină.


Potrivit specialiştilor, numărul copiilor cu autism este în creştere, numai la Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap Neuropsihic din Slobozia fiind 25 de copii diagnosticaţi, iar la centrele de zi existente în municipiile Slobozia şi Feteşti, înfiinţate de asociaţie, sunt în jur de 15 copii.
În cadrul întâlnirii s-a discutat despre importanţa diagnosticării precoce şi corecte a autismului, dar şi despre necesitatea prezentării la un specialist în cazul în care părinţii observă orice caracteristică a acestei boli la copilul lor.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa, Mihai Petru Lungu, preciza în context că este necesară popularizarea acestei afecţiuni, iar medicii de familie trebuie instruiţi pentru a o putea diagnostica din timp şi a trimite copilul care prezintă tulburări din spectrul autist la un specialist.
‘Noi am putea fi în măsură, prin procentul pe care îl reprezentăm, dar şi prin faptul că venim foarte des în contact cu copiii, dacă am fi un pic mai instruiţi, să descoperim şi să ajutăm la treaba asta. Din câte ştiu eu, a fost şi la nivelul medicilor de familie un proiect privind screening-ul de autism, dar care a rămas la stadiul de proiect. Să ne instruiască un pic pentru a diagnostica autismul dintr-un stadiu precoce’, a spus acesta.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că au în plan înfiinţarea unui centru regional de diagnosticare a autismului la Slobozia, însă au admis că va fi foarte greu de îndeplinit acest obiectiv, în condiţiile în care normele metodologice de aplicare a legii 151/2011 privind serviciile specializate integrate adresate persoanelor cu tulburări autiste reduc aceste şanse, serviciile nefiind decontate de Casa de Asigurări.
Părinţii copiilor diagnosticaţi cu autism au reclamat faptul că lipsa şcolilor speciale şi forţarea copilului de a se integra într-un mediu normal este o greşeală şi că, la ora actuală, nu există voinţă la nivel naţional pentru a ajuta aceşti copii pe termen mediu şi lung.
În judeţul Ialomiţa există două centre de zi pentru copiii cu autism, la Feteşti şi Slobozia, centre susţinute din fondurile părinţilor, dar şi din sponsorizări.
De asemenea, Primăria Slobozia are în derulare un proiect pentru înfiinţarea unui centru cu destinaţie similară, într-o fostă centrală termică, proiect în valoare de 1,7 milioane de lei, însă până în prezent nu s-a găsit nicio soluţie din punct de vedere financiar pentru susţinerea cheltuielilor de întreţinere şi nici pentru plata specialiştilor care vor lucra în acest centru.