/Hunor Kelemen: UDMR discuta, zilele acestea, cu premierul despre relatia CNAS-MS si finantarea sectorului sanitar

Hunor Kelemen: UDMR discuta, zilele acestea, cu premierul despre relatia CNAS-MS si finantarea sectorului sanitar

UDMR va discuta cu premierul Emil Boc, în zilele imediat următoare, posibilitatea intrării Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care viitorul ministru al Sănătăţii nu va putea rezolva problemele de fond ale sectorului dacă nu se clarifică relaţia dintre cele două instituţii, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, după şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare.


Potrivit unor surse politice, premierul Boc ar fi insistat pe lângă UDMR ca viitorul ministru al Sănătăţii să promoveze reformele negociate şi cu instituţiile financiare internaţionale, una dintre acestea fiind introducerea pachetului minimal de servicii de sănătate suportat prin asigurările de stat.
În acest context, Kelemen a atras atenţia însă că reformele pentru care primul-ministru insistă nu pot fi realizate fără clarificarea relaţiei CNAS-MS.
“Urmează să mai avem discuţii cu premierul, azi, mâine, în aceste zile. Problema nu permite prea multă amânare. Ori Casa intră în subordinea Ministerului Sănătăţii, ministrul fiind ordonatorul principal de credite – şi mi se pare absolut firesc să fie aşa -, ori trebuie găsită o altă soluţie, pentru că ai şi responsabilitate politică şi bugetară, pentru că altfel nu pot fi duse mai departe reformele în sănătate”, a spus preşedintele UDMR.
Referitor la viitorul ministru al Sănătăţii, Kelemen a menţionat că UDMR va face în termen legal nominalizarea, însă partenerii din coaliţie trebuie să “conştientizeze” că trebuie rezolvate câteva dintre cerinţele ministrului demisionar, Attila Cseke, care a reclamat subfinanţarea sistemului şi relaţia cu CNAS.
“Urmează să facem nominalizarea în câteva zile, până va expira termenul de 15 zile, dacă şi celelalte probleme vor fi rezolvate, pentru că toată lumea trebuie să fie conştientă că, fără a rezolva câteva dintre motivele care au stat la baza deciziei domnului ministru Cseke de a demisiona, atunci orice înlocuire a ministrului Cseke nu rezolvă problemele de fond”, a completat Kelemen.
Întrebat ce va face UDMR dacă nu se vor rezolva aceste probleme, el a răspuns: “Se vor rezolva aceste probleme, deocamdată ne oprim aici, aceste probleme trebuie rezolvate”.
De asemenea, Kelemen a respins informaţiile apărute în presă potrivit cărora deputatul UDMR de Bihor Akos Derszi ar fi fost nominalizat informal în interiorul Uniunii pentru postul de ministru al Sănătăţii.
“Noi avem mai mulţi candidaţi, dar urmează să mai discutăm cu colegii din conducerea UDMR. Nu ştiu eu de propuneri informale, nu am văzut vreo propunere privind persoana domnului Derszi”, a spus Kelemen.