/Hunedoara: Injurii, muzica sau sfaturi medicale solicitate prin apelurile false de la 112

Hunedoara: Injurii, muzica sau sfaturi medicale solicitate prin apelurile false de la 112

Hunedorenii continuă să sune fără motiv la numărul de urgenţă 112, din totalul celor 88.973 de apeluri recepţionate de către operatorii acestui serviciu public, aproape trei sferturi fiind telefoane false sau abuzive, în trimestrul al doilea din acest an, se arată într-un comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Hunedoara, remis, joi, AGERPRES.
‘Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre-pay. Multe persoane sună fără să aibă o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale’, se menţionează în documentul citat.


Conform datelor statistice, 73,55% din totalul apelurilor recepţionate în trimestrul al doilea din 2011 au prezentat cazuri false, iar 26,45% s-au referit la situaţii reale.
În ceea ce priveşte cazurile reale, 59,11% dintre cele 23.537 apeluri au fost transferate către Ambulanţă (59,11%), urmată de Poliţie (26,45%), Pompieri-SMURD (13,06%) şi Jandarmerie (1,37%).
Autorităţile reiterează rugămintea către cetăţeni să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate bloca o intervenţie reală, solicitată în cazul unor persoane a căror viaţă este pusă în pericol.