/Hunedoara: Bolnavii de HIV/SIDA acuza probleme in asigurarea tratamentului

Hunedoara: Bolnavii de HIV/SIDA acuza probleme in asigurarea tratamentului

Mai mulţi bolnavi sau părinţi ai copiilor cu HIV/SIDA din Petroşani s-au adunat, vineri, în faţa Centrului HIV din localitate, nemulţumiţi de faptul că nu primesc un tratament ritmic pentru boală, ei susţinând că sincopele în aprovizionarea cu medicamente durează de patru luni de zile.
‘Medicamentele nu-şi mai fac efectul dacă le luăm două săptămni, iar apoi facem pauză alte două săptămâni’, a declarat o tânără care spune că s-a îmbolnăvit de HIV/SIDA în perioada anilor 1989-1990, în timpul unui tratament spitalicesc.
La rândul său, mama unui băiat bolnav a adăugat că în ultimele patru luni, tratamentul copilului său se face cu întreruperi, iar în luna august medicamentele au lipsit.


Protestatarii au solicitat o întrevedere cu managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, Alin Vasilescu, acesta explicându-le că sumele primite pentru tratament de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara sunt insuficiente pentru acoperirea integrală a costurilor.
‘La nivel naţional s-a stabilit costul mediu pe pacient la suma de 2.400 de lei/lună. La Petroşani, costul mediu este de 3.400 de lei’, a explicat Vasilescu.
Conducerea spitalului speră ca situaţia să fie rezolvată anul viitor, la semnarea noului contract cu CJAS Hunedoara.
În evidenţa Centrului de zi din Petroşani se află 197 de pacienţi suferinzi de HIV/SIDA, cei mai mulţi din judeţul Hunedoara.