/HRW sustine ca in Siria au fost comise `crime impotriva umanitatii`

HRW sustine ca in Siria au fost comise `crime impotriva umanitatii`

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) consideră că în Siria au fost comise ‘crime împotriva umanităţii’ în timpul represiunii împotriva manifestaţiilor din oraşul Deraa din sudul ţării, relatează AFP.

HRW subliniază, într-un comunicat, că informaţiile privind ‘omorurile sistematice şi actele de tortură ale forţelor de securitate siriene la Deraa de la începutul manifestaţiilor la 18 martie, indică faptul că acestea pot fi calificate drept crime împotriva umanităţii’.

Organizaţia a publicat un raport intitulat ‘Nu am mai văzut niciodată o astfel de teroare’, bazat pe mai multe de 50 de interviuri cu victime şi martori ai abuzurilor.

Conform HRW, aceste relatări sunt în mare parte inedite şi pentru moment extrem de greu de confirmat deoarece circulaţia informaţiilor este blocată de autorităţile siriene. Raportul vorbeşte despre omoruri sistematice, bătăi, acte de tortură cu electroşocuri şi detenţia de persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

“De peste două luni, autorităţile siriene îşi omoară şi torturează proprii cetăţeni în cea mai mare impunitate”, susţine Sarah Leah Whitson, responsabilă HRW pentru Orientul Mijlociu.

Autorităţile ‘trebuie să pună capăt (acestor acte), iar dacă nu vor face acest lucru, este responsabilitatea Consiliului de Securitate al ONU să se asigure că vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei’, a adăugat ea.

Consiliul de Securitate trebuie să impună sancţiuni împotriva Siriei, iar dacă acest lucru nu va fi suficient, să cheme Siria în faţa Curţii Penale Internaţionale, mai estimează HRW.

Organizaţia reaminteşte că manifestaţiile au început la Deraa la mijlocul lunii martie după arestarea şi torturarea a cincisprezece copii şi adolescenţi acuzaţi că au pictat graffiti împotriva regimului.

Forţele de securitate au deschis apoi sistematic focul asupra manifestanţilor, omorând cel puţin 418 persoane numai în provincia Derra şi cel puţin 887 în întreaga Sirie, conform unui bilanţ făcut de militanţii locali. HRW precizează totuşi că aceste cifre nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă.