/Horia Cristian: Motiunea pe Sanatate este ca o motiune de cenzura

Horia Cristian: Motiunea pe Sanatate este ca o motiune de cenzura

Moţiunea pe Sănătate, care este prezentată luni şi dezbătută în Camera Deputaţilor, ar putea fi considerată ca o moţiune de cenzură, deoarece ea nu este adresată, în exclusivitate, Ministerului Sănătăţii, ci Guvernului României, conţinând capitole care îi sunt adresate direct premierului, a declarat luni, pentru AGERPRES, secretarul Comisiei de sănătate din Cameră, deputatul liberal Horia Cristian.
‘Moţiunea cuprinde şapte capitole, fiecare atingând câte un domeniu al medicinei româneşti. Unele dintre ele sunt mult mai importante, pentru că sunt chestiuni absolut stringente – situaţia medicilor de familie sau situaţia spitalelor din România -, altele dintre ele reprezintă probleme, poate nu la fel de urgente, dar la fel de importante, pentru că afectează starea de sănătate a populaţiei pe următorii 10-15 ani – mă refer, aici, la Programul Naţional de Sănătate, programul de vaccinări, la tot ceea ce înseamnă sănătate publică.

Premierul a folosit aşa zisa reformă sanitară în scopuri electorale, pentru a lovi în adversarii săi politici din cadrul PDL şi pentru a-i stimula pe prietenii săi. Or, acest lucru noi îl considerăm ca fiind inacceptabil şi vom cere demisia Guvernului Boc, cu această ocazie’, a explicat Cristian.
Deputatul consideră că Guvernul, prin politica pe care o promovează – nu neapărat prin politica sanitară, ci prin cea fiscală, prin faptul că nu alocă fonduri suficiente sistemului sanitar – împiedică buna funcţionare a Sănătăţii în România.
‘De aceea, credem că doar demisia ministrului Cseke Attila nu este suficientă, pentru că el va fi schimbat cu oricare alt ministru, care va continua să-şi desfăşoare activitatea în sânul aceluiaşi Guvern condus de Emil Boc, lucru care nu va îmbunătăţi cu nimic situaţia din Sănătate’, a concluzionat secretarul Comisiei de sănătate.
În judeţul Timiş, se vor închide două spitale orăşeneşti, cele din Buziaş şi Ciacova, deşi, potrivit parlamentarului, încă nu există o modalitate legală prin care acestea sunt desfiinţate, ele fiind pur şi simplu informate că nu mai au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), dar excluderea de la contractări este ilegală.
‘Primăriile vor da în judecată CJAS şi să solicite repunerea în contract, asta fiind o chestiune a primăriilor locale. PNL susţine şi, dacă va fi nevoie, se va prezenta şi în instanţă să susţinem aceste revendicări ale cetăţenilor’, a precizat Cristian.
De asemenea, el consideră că o nouă moţiune de cenzură va fi necesară, dar că va fi pregătită mai bine de această dată, astfel încât să se finalizeze cu căderea Guvernului.